Kredi Kartı Borcu Olanlara Yargıtay'dan Kötü Haber: Artık..

Kredi kartı borcu olan vatandaşları ilgilendiren önemli bir karar. Yargıtay 'dan borcunu ödemeyen vatandaşlara kötü haber geldi.

Kredi Kartı Borcu Olanlara Yargıtay'dan Kötü Haber: Artık..

Kredi kartı borcu ödemeyen vatandaşlara Yargutay 'dan kötü haber.

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi, verdiği flaş kararda kredi kartına haciz gelmesi yolunu açtı. Kredi kartı üyelik sözleşmesi kapsamında tahsis edilen borcunu ödemeyen bir vatandaş için harekete geçen banka, gönderilen hesap kat ’ı ihtarından sonuç alamayınca çareyi hacizde buldu. Mahkeme, haciz kararını reddetti ama Yargıtay 'dan onay çıktı. 

Yüksek Mahkeme, verdiği flaş kararda, hesap kat’ı ihtarnâmesine rağmen borcunu ödeyemeyenler hakkında ihtiyâtî haczin önünü açtmış oldu. 

'İçtihat Metni' özelliğindeki kararıyla, hesabın kapatılması-kesilmesi ile ödenecek hale gelme  tartışmalarını yeni bir boyut kazandıran Yargıtay, Kredi kartı müşterisinin borcunu ödememesi sonrası harekete geçen bankanın başvurusunu kabul etti. Borcu mahkeme veren bankanın avukatı, hesabı kat’ edip alacaklıya ihtarnâme gönderdi.

Bundan sonuç alamayan banka şubesi, borçlunun taşınır ve taşınmazları ile 3. kişilerdeki hak ve alacaklarının ihtiyâten haciz edilmesini talep etti.  Yerel mahkeme ,  borçluya  borcunun tebliğ edilmediği ve sözleşmede de adres bulunmadığı gerekçesiyle hacizkararını  geri çevirdi. Banka avukatı ise kararı temyiz etti ve Yargıtay flaş bir karara imza attı. 

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi tarafından oy birliği ile alınan kararda şu ifadelere yer verildi:

"Dosya kapsamından anlaşıldığına göre kredi kartı borcunun ödenmemesi nedeniyle hesap kat’ edilmiştir. Hesabın kat’ edilmesi ile alacak muaccel olduğundan ihtiyâtî haciz şartları oluşmuştur. Bu durumda ihtiyâtî haciz talebinin kabulüne karar verilmesi gerekirken reddi doğru olmamıştır. Belirtilen gerekçeye binâen kararın bozulmasına, peşin harcın istek halinde temyiz eden ihtiyati haciz talep edene iâdesine oy birliğiyle karar verildi."

Kamubulteni.com  | Ankara