Kısıtlamaların Kaldırılması Hakkında Açıklama: "Bir Süre Daha"

Kısıtlamaların esnetilmesi hakkında son dakika açıklaması geldi. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek , yılbaşında uygulanan sokağa çıkma yasağında toplanmaların olduğunu , bu nedenle vaka sayılarında yüzde 50'lik artış olduğunu , kısıtlamaların bir süre daha devam etmesi gerektiğini söyledi.

Kısıtlamaların Kaldırılması Hakkında Açıklama: "Bir Süre Daha"

Yılbaşı nedeniyle vaka sayısı arttı: Kısıtlamalar bir süre daha devam edecek.

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek bir son dakika açıklamasında bulundu. Hastanelerde yoğunluğun , yılbaşı kutlamaları nedeniyle biraz arttığını söyleyen Tükek, kendi hastanelerinde artışın yüzde 50 oranında olduğunu , bunun yılbaşında toplanmalar nedeniyle olduğuna yer verildi. Tükek yaptığı açıklamada vatandaşların kalabalık ortamlarda bulunması ve sosyal mesafeye uyulmamasına bağladı. Ev içi bulaşı nedeniyle son günlerde 9 binlere düşen vakalar arttı. 

Tufan Tükek açıklamasında yılbaşı kısıtlaması günlerine değindi ve "Hepimizin izlediği gibi, zaten akşam açıklanan rakamlara da baktığımız zaman, vaka sayılarının 9 binlere kadar düştüğünü gördük. Aynı şekilde buna bağlı olarak, biraz daha geriden gelmek ile birlikte ağır hasta sayısında, ölümlerde düşüş olduğunu gözlemledik. Demek ki bu sokağa çıkma kısıtlamaları işe yarıyor. Hakikaten de tam da zamanında alınmış bir karar gibi gözüküyor. Ancak son günlerde, özellikle bu 4 günlük sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu, yılbaşının da içinde bulunduğu döneme baktığımız zaman, hemen akabindeki 3 günde sayılarda artış oldu. Zaten belki de bu beklenen bir artıştı. Çünkü en çok kaygı duyduğumuz neydi? "Yılbaşı gecesi insanlar sosyal mesafeye uymayabilir mi?" Tabii her ne kadar kısıtlılık sokakta olsa da, bu gecelerde ev içlerinde buna dikkat edilmeyebilir diye bir endişemiz vardı" dedi.

YÜZDE 50 ARTIŞ

Tükek açıklamasında, "Hakikaten de Pazartesi günü önce 14 binli rakamlar, arkasından 13 ve 12 binli rakamları gördük. Kendi açımızdan da, hastanemiz açısından da baktığımız zaman Türkiye'deki sayılara paralel olarak, Pazartesi ve Salı günleri vaka sayımızda yüzde 50 bir artış gördük gerçekten. Yatan hastalarımız ve ağır hasta anlamında şu an herhangi bir sıkıntı yok. Şu anki vaka sayısının da giderek azalması, geçtiğimiz günlerdeki artışın yılbaşı gecesinin getirmiş olduğu bir artış olduğunu ortaya koyuyor. Nitekim 12 bine kadar geriledi. Belki daha da gerileyecek" ifadelerini kullandı. 

"KISITLAMALAR DEVAM ETMELİ"

Tükek , açıklamasının devamında kısıtlamalara değindi ve "Bu bize şunu gösteriyor, gerçekten kısıtlama ihtiyacımız çok yüksek. Kısıtlama ile vaka sayısındaki azalma çok önemli. Vaka sayısında azalma, bize ağır hasta ve ölüm sayısındaki azalmaları da birlikte getirecek. Çünkü vaka sayısında ne kadar çok artış olursa, toplumda bu hastalığı ağır geçirecek ve ölecek kişilerin yakalanma riski artıyor. Bizim yapmamız gereken en önemli şeylerden biri, vaka sayısındaki azalmayı sağlamak. Aşılar oluşana kadar, toplumsal bağışıklığı elde edene kadar, bu şekilde kısıtlama ve kurallara uyarak elde etmemiz gerektiği artık çok aşikar. Bunu bir yıl içinde iyi öğrendik. Bizim yapmamız gereken de aşıların yayın olarak uygulanacak Mart ayının sonuna kadar bu kurallara uymak ve mümkün mertebe uygulamak" dedi.

15 OCAK'TA BİTECEK İDDİASI YALANLANDI

Sosyal medyada 15 Ocak 'ta kısıtlamalar kalkacak iddiaları ile ilgili açıklama yapan Gazeteci Candaş Tolga Işık, "Az önce hükümet kaynaklarına 15 Ocak'ta restoran, kafe, vb. mekanların HES kodu şartıyla açılacağı iddiasını sordum, 'Şu an için böyle bir karar yok. Gevşeme için henüz erken' dediler" dedi.