Kadının Ev İşlerini Yapmaması Boşanma Nedeni Sayıldı

Yargıtay'dan flaş bir boşanma kararı geldi. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, ev işlerini yapmamayı , çocuklarla ilgilenmemeyi boşanma nedeni olarak saydı.

Kadının Ev İşlerini Yapmaması Boşanma Nedeni Sayıldı

Kadının ev işlerini yapmaması boşanma sebebi sayıldı.

Boşanmak için Aile Mahkemesine başvuru yapan çift, karşılıklı boşanma davası açtı. Kadın ,gerekçe olarak eşinin şiddet ve hakaretlerine marız kaldığını söyledi. Erkeğin nedeni ise kadının ev işlerini yapmadığı, çocuklarıyla ilgilenmediği, sık sık evi terk ettiği oldu. 

ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YAPMIYOR DEDİ

Erkek, boşanma davasının dilekçesinde kadının görevlerini yerine getirmediğini, güven sarsıcı davranışlarının olduğunu söyledi. 

MAHKEME KARARI

Yerel mahkeme erkeği daha fazla kusurlu buldu ve boşanmaya karar verdi ve kadın yararına aylık 250 TL tedbir, 250 TL yoksulluk nafakasına, kadın lehine 10 bin TL maddi ve 10 bin TL manevi tazminata hükmetti. Erkeğin talepleri ise reddedildi. 

YARGITAY'DAN FLAŞ KARAR

Söz konusu karar temyize taşındı ve temyiz de erkeğin talebini reddetti. Daha sonra karar Yargıtay'a taşındı. Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin kararı ise şu şekilde:

"İstinaf kanun yoluna başvuruda bulunan erkek aleyhine ilk derece mahkemesince kusur olarak yüklenilmeyen hakaret etme ve eşini evden kovma vakıalarının da kusur olarak yüklenilmesi mümkün değildir.

EŞİT KUSUR

O halde, ilk derece mahkemesince davacı-davalı kadına yüklenen ve istinaf kanun yoluna başvurulmaksızın kesinleşen kusurlu davranışlara karşı davalı-davacı erkeğin üzerine düşen görevlerini yerine getirmeme, evine bakmama, evinin ihtiyaçlarını karşılamama ve eşine fiziksel şiddet uygulama şeklinde gerçekleşen kusurları nazara alındığında, boşanmaya sebebiyet veren olaylarda tarafların eşit kusurlu olduğunun kabulü gerekir.

TAZMİNAT ÖDENMEZ

Bu husus gözetilmeden yanılgılı değerlendirme sonucu davacı-davalı erkeğin ağır kusurlu olduğunun kabulü doğru olmamış ve bozmayı gerektirmiştir. Boşanmaya sebebiyet veren vakıalarda taraflar eşit kusurludur. Boşanmaya sebep olan olaylarda eşit kusurlu eş yararına maddi ve manevi tazminata karar verilemez.

Davalı-davacı kadının maddi ve manevi tazminat isteklerinin reddine karar vermek gerekirken, hatalı kusur belirlemesinin sonucu olarak yazılı şekilde hüküm kurulması doğru olmayıp, bozmayı gerektirmiştir.”

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA