İsmail Koncuk'tan 'Kalıcı Bedelli Askerlik' Çıkışı: Kınalı Kuzular, Paralı Kuzular Olmasın

İYİ Parti Adana Milletvekili ve GİK Üyesi İsmail Koncuk, TBMM Genel Kurulu'nda 'Askeralma Kanunu Teklifi' üzerine konuştu. Buradaki konuşmasına Çin işgali altındaki Doğu Türkistan toplama kamplarında şehadete kavuşan Nurmuhammed Tohti'ye rahmet dileklerini dile getirdikten sonra, Doğu Türkistan'daki çin işkencesine tepki göstererek başladı.

İsmail Koncuk'tan 'Kalıcı Bedelli Askerlik' Çıkışı: Kınalı Kuzular, Paralı Kuzular Olmasın

İsmail Koncuk'tan 'Kalıcı Bedelli Askerlik' Çıkışı: Kınalı Kuzular, Paralı Kuzular Olmasın

İYİ Parti Adana Milletvekili ve GİK Üyesi İsmail Koncuk, TBMM Genel Kurulu'nda 'Askeralma Kanunu Teklifi' üzerine konuştu. Buradaki konuşmasına Çin işgali altındaki Doğu Türkistan toplama kamplarında şehadete kavuşan Nurmuhammed Tohti'ye rahmet dileklerini dile getirdikten sonra, Doğu Türkistan'daki çin işkencesine tepki göstererek başladı. 

Koncuk, konuşmasını şu şekilde sürdürdü : 

Orta Asya'dan çıktık geldik, ne yollardan geldik, büyük bedeller ödedik. 1071'de Anadolu'ya geldik, Alparslan 50 bin kişilik inanmış askeriyle 250 bin kişilik Bizans kuvvetlerini mağlup etti ve Anadolu'nun kilidini açtık ve o tarihten bugüne bu Anadolu coğrafyasında tutunabilmek için büyük bedeller ödedik, 100 binlerce şehit verdik. Nasıl yaptık? Türk İslam anlayışını böyle hücrelerimizde hissederek başardık biz bunu, inançlarımızla yaptık. Şair ve Hekim Abdülhak Molla yüz elli yıl önce şöyle diyor: "Bu mesel ile bulur cümle düvel fevzufelah;/Hazır ol cenge eğer ister isen sulhusalah." Savaştan falan yana değiliz, elbette barıştan yanayız ama Molla'nın da yüz elli yıl önce ifade ettiği gibi, "İstiyorsan sulhusalah savaşa hazır ol." diyor. Yani güçlü olmanız lazım, güçlü olmanız için güçlü bir askerî teşkilatınızın olması lazım, ta Türklerin var olduğundan bu yana olduğu gibi bunu başarmamız lazım.Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Başbakanlık döneminde de Cumhurbaşkanlığı döneminde de zaman zaman bedelli askerlik söz konusu olduğunda "Kardeşim, bu kadar şehidin olduğu zamanda ne bedelli askerliği?" filan dedi. Aslında AK PARTİ Grubunun, AK PARTİ Hükûmetinin tenakuzlarını, daha doğrusu eleştirdiklerinin tam tersini zaman içerisinde birçok konuda yaptığını da görüyoruz.Bedelli askerliğe şiddetle karşı olacaksınız ama bedelli askerliği bugün sistem hâline getireceksiniz.bu coğrafyada bu mantıkla, bu kafayla tutunabilmemizin mümkün olmadığını bilmeniz lazım. 

BU MİLLETİN MENSUPLARI İKİ YERDE AYNI SAFTA, BİRİ CAMİ BİRİ ASKERLİK

Güçlü olmak zorundayız. Bakın, çok şey söylenebilir ama bu milletin mensupları iki yerde aynı saftalar; biri camide, biri askerlikte yani zengin ve fakir iki yerde omuz omuza; biri cami, biri askerlik. 

İbrahim Tatlıses şarkısında, türküsünde söylüyordu: "Zenginimiz bedel öder, askerimiz fakirdendir." Bunun millî ve yerli olduğunu iddia eden AK PARTİ'nin teklifi olması da enteresan bir durumdur. Hem millî olduğunuzu ifade edeceksiniz hem de Türk Silahlı Kuvvetlerini aslında simülasyonları iyi yapılmamış, dibi görünmeyen bir suyun içerisine girdireceksiniz. Buna kimsenin hakkı yok. İktidar olmanızın size böyle bir salahiyet, böyle bir yetki vermediğini bilmeniz lazım. 

BEDELLİ ASKERLİĞİ KALICI BİR SİSTEM HALİNE GETİREMEZSİNİZ

Ben, AK PARTİ milletvekillerinin birçoğunun dahi bu konuda gönlünün mutmain olmadığını tahmin ediyorum. Düşünüyor, belki burada ifade edemeyebilir ama gerçekten bu coğrafyanın ne kadar zor bir coğrafya olduğunu bilip "Beka davamız var." diye seslendiren insanların beka davası olduğunu söyleyen insanların bugün bunun tam tersi anlama gelecek adımlar atmasını doğru bulmuyorum. Türk milletinin bu coğrafyada bir beka davası var, -yerel seçimlerle falan yok da- bu coğrafyada bu milletin bir beka davası var ama buna inanıyorsanız böyle bir kanun teklifini kimsenin getirmeye hakkı yok. Bedelli askerlik ne demek ya? Zaman zaman oturursunuz eldeki asker sayısına bakarsınız, bedelli yapabilirsiniz, başka tedbirler alabilirsiniz ama siz bedelli askerliği bir sistem hâline getiremezsiniz, buna yetkiniz yok. Onun için -az önce Şenol Hanım da ifade etti- bu kanun teklifi topyekûn reddedilmesi gereken kanun teklifidir, milletimiz adına reddediyoruz.

AK PARTİLİ ÖZKAN'DAN YANIT

AK Parti TBMM Grup Başkanvekili Cahit Özkan, İsmail Koncuk'un konuşması sonrasında söz alarak şunları söyledi : 

Hatip kürsüde AK PARTİ milletvekillerinin kanun hakkındaki kanaatleriyle ilgili beyanda bulundu, bunu kabul etmediğimizi ifade edelim. Her şeyden önce "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir." anlayışıyla görev yaptığımız kurum parlamento yani konuşma yeridir ve buradaki 600 milletvekilinin yapılan yasal düzenlemeler hakkında kanaati ortaya çıkar ve Meclisin kararı olarak ortaya çıkar, yasalaşır.

Şimdi, bilindiği üzere yaklaşık bir ay önce Meclise sunduğumuz Askeralma Kanunu Teklifi bir aydan beri komisyonlarda görüşüldü ve Askeralma Kanunu gibi temel bir kanunu bütün Meclis gruplarıyla uzlaşarak çıkaralım diye bugünlere kaldı. Arzumuz nedir? Kınalı kuzularımızı gönderdiğimiz Silahlı Kuvvetlerimizin Mecliste uzlaşıyla çıkan bir yasayla görev yapmalarıdır.

Onun için 600 milletvekilinin herhangi birisinin kanunun tamamı hakkında belirleyici olması zaten Parlamentonun göreviyle bağdaşmaz.00 milletvekilinin görev yaptığı Parlamentoda bir milletvekilinin, kanunun yüzde 70'inde, yüzde 80'inde belirleyici olması zaten Parlamentonun sözüyle, ruhuyla bağdaşmaz. Onun için, AK PARTİ milletvekilleri olarak bizler kanun teklifimizi tam bir mutmain olarak, kalbi mutmain olarak verdik ve bütün siyasi partilerin de, inşallah, uzlaşısıyla demokrasimizin bir başarısı olarak yasalaşmasını istiyoruz.

İSMAİL KONCUK :

Şimdi, zaten bizim itirazımız da bu anlayışa. "Kınalı kuzular" dedi Cahit Bey, aynen katılıyorum. Mesele, kınalı kuzular paralı kuzular olmasın.