İsim ve Soyisim Değişikliği Yapacak Vatandaşlar: Artık...

İsim değişikliği yapmak isteyen vatandaşları ilgilendiren düzenleme bugün yürürlüğe girdi. Vatandaşların artık mahkemeye gitmesine gerek yok.

İsim ve Soyisim Değişikliği Yapacak Vatandaşlar: Artık...

İsim değişikliği yapmak isteyenler dikkat.

Resmi Gazete 'nin bugünkü sayısında önemli bir karara yer verildi. Yayımlanan torba yasa ile isim ve soy isim değişikliği için vatandaşların mahkemeye başvuru yapmasına gerek kalmadığına yer verildi. 

Vatandaşlar, yazım, imla hatası olan veya düzeltme işareti kullanılmaması nedeniyle anlam değişikliğine uğrayan isim ile soyisimlerini değiştirmek için mahkemeye başvuru yapmak zorunda kalmayacak. 

3 yıl boyunca isim veya soy ismini değiştirmek isteyen vatandaşlar, il ve ilçe idare kurullarına başvuru yapacak. Başvurunun kabul görmesi sonrası vatandaşlar isim değişikliği yapabilecek. 

İşte resmi gazetede yayımlanan ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununa eklenen Geçici Madde:

"Kişinin üç yıl içerisinde yerleşim yerinin bulunduğu nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvurması kaydıyla; 21/6/1934 tarihli ve 2525 sayılı Soyadı Kanununun 3 üncü maddesine aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan, genel ahlaka uygun olmayan, toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen ad ve soyadları, mahkeme kararı aranmaksızın, il veya ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilir. İl ve ilçe idare kurullarının vereceği karar kesindir. Soyadı değiştirilen erkek ise kendisi ile birlikte varsa karısının ve müracaat tarihinde ergin olmayan çocuklarının da soyadları düzeltilir. Soyadı değiştirilen kadın ise kendisi ile birlikte ergin olmayan evlilik dışı çocukları varsa onların da soyadları düzeltilir. Bu maddede belirlenen sürenin bir katına kadar uzatılmasında Cumhurbaşkanı yetkilidir.”"

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA