İdam Cezası Hakkında Son Dakika Gelişmesi

Son dakika haberi: İdam cezası hakkında TBMM'de bir çalışma olduğu bildirildi. Peki çalışmalar neler?

İdam Cezası Hakkında Son Dakika Gelişmesi

TBMM 'de idam için iki çalışma açıklaması.

TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı'nın tamamladığı, "1920'den günümüze ölüm cezaları" başlıklı çalışma, Türkiye'de 1920 ile 1984 arasındaki 64 yıllık dönemde, Meclis'in onayladığı ve infazı gerçekleştirilen ölüm cezalarını içermektedir. Söz konusu çalışmaya baktığımızda 64 yıllık süre içinde 15 tanesi kadın olmak üzere toplamda 712 kişi idam edildi. 

İç tüzüğe göre ölüm cezaları hakkında kesinleşen mahkeme kararları TBMM 'de Adalet Komisyonu 'nda görüşülüyor. Cezanın komisyonda onaylanması sonrası teklif TBMM Genel Kurulu 'na geliyor. 

Genel Kurul 'da söz konusu teklif oylanıyor ve oylanan teklif kabul edilirse Cumhurbaşkanı'na gönderiliyor. Cumhurbaşkanı 'nın da onaylaması sonrası karar Resmi Gazete 'de yayımlanıyor ve daha sonra ölüm cezasının infazı gerçekleştiriliyorduı. 

1984 YILINDA FİİLEN KALDIRILDI

1984 senesinden bu naya hiç işletilmeyen bug sistem fiilen kaldırıldı. 3 Ekim 2001 tarihinde ise savaş tehdidi ve terör suçları dışındaki suçlar için ölüm cezası kaldırıldı. 

3 Ağustos 2002 tarihinde ise "savaş ve çok yakın savaş tehdidi hallerinde işlenmiş suçlar hariç" şartı ile kaldırıldı. 7 Mayıs 2004'te ise Anayasa'dan ve ardından Türk Ceza Kanunu'dan ölüm cezaları ile ilgili maddeler çıkarıldı.

TBMM 'de devam eden çalışmanın önümüzdeki haftalarda kamuoyuna sunulması bekleniyor. 

BAHÇELİ İDAM ÇAĞRISI YAPMIŞTI

MHP Genel Başkanı geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada idam cezasının gelmesini istedi. Peki sizce gelmeli mi? Anketimize katılmak için TIKLAYIN