Her Cumartesi Pazar Sokağa Çıkma Yasağı Olacak mı? Yasak Uzayacak mı? Cumhurbaşkanlığı'ndan Açıklama

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı bir canlı yayında sokağa çıkma yasağına değindi ve yasağın devam edip etmeyeceği konusunda bazı açıklamalarda bulundu.

Her Cumartesi Pazar Sokağa Çıkma Yasağı Olacak mı? Yasak Uzayacak mı? Cumhurbaşkanlığı'ndan Açıklama

Son dakika : Cumhurbaşkanlığı 'ndan sokağa çıkma yasağı açıklaması.

Hakan ÇElik 'in konuğu olan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın , gündeme dair merak edilen soruları yanıtlarken sokağa çıkma yasağı uzayacak mı her hafta sonu sokağa çıkma yasağı mı olacak? sorularını da yanıtladı.

"Üç tane alan çok önemli hale geldi, birincisi bio güvenlik bir takım biyolojik yeni teknolojiler yeni ürünler bunların güvenliği giderek daha önemli hale gelecek." diyerek sözlerine başlayan Kalın, şunları söyledi:

"İkincisi siber güvenlik, Türkiye 4.5G’ye geçtikten sonra hamdolsun bu yaptığımız yayınlarda bile bir aksaklık olmadı hamdolsun. Bütün bunlar bu altyapılardan yapılıyor bu yüzden siber güvenlik giderek daha önemli hale gelecek.

Üçüncüsü ise gıda güvenliği, gıdaya erişim noktasında daha önemli bir döneme gireceğiz.

Bu dönemde küresel anlamda zengin-fakir ayrımı kalktı.

IMF GÜNDEMİMİZDE YOK

IMF diye bir gündemimiz yok, geçen G20 zirvesinde IMF Başkanı’nın paylaştığı bazı veriler oldu, küresel ekonominin toparlanmasına katkı anlamında uluslararası kurum ve kuruluşlar üzerlerine düşeni yapma konusunda görevlerini yerine getireceklerdir fakat Türkiye’nin IMF ile yeni bir ‘standby’ anlaşmasına ihtiyacımız yok.

TÜRKİYE 'NIN AB ÜYELİĞİ

Türkiye’nin AB üyeliği Türkiye için iyidir, Avrupa için de iyidir. Her anlamda biz bunu söylüyoruz, aslında bu salgın tezimizin doğruluğunu ortaya koydu. Ama bakın NATO ittifakı bağlamında olsun İspanya ve İtalya’ya ilk yardımı gönderen ülke Türkiye oldu.

100'E YAKIN ÜLKEDEN YARDIM TALEBİ

Bize 100’e yakın ülkeden yardım talebi geldi, Cumhurbaşkanımız kapasiteyi artırın doğu batı ayrımı yapmadan gereken yardımları yapın talimatı verdi.

ERMENİSTAN VE İSRAİL

Ermenistan’dan bir ilaç talebi olmuştu Cumhurbaşkanlığımız bunu onayladı, İsrail’den de bir talep geldi biz aynı zamanda Filistin’e de tulum, maske, tanı kiti göndereceğiz. 5 Balkan ülkesine yardımlar gönderdik, Azerbaycan’a gitti, Katar’a gitti dolayısıyla biz imkanlarımız ölçüsünde bizim bunu verme imkanımız varsa vermeye de devam edeceğiz.

Paylaşırsak çoğalır, azalmaz.

MASKE SORUNUMUZ YOK

Maske sorunumuz yok, Cumhurbaşkanımızın talimatı ile maske satışı yasaklandı. Maske üretim kapasitesi çok ciddi bir şekilde arttırıldı. Biz vatandaşa dağıtırken de başka ülkelere yardım gönderirken de milli stoklarımızı kullanıyoruz. Birçok üreticimiz şu anda tamamen tıbbi malzeme üretimine yönelmiş durumdalar, herhangi bir maske sıkıntımız yok, olmayacak.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Sokağa çıkma yasağı meselesi her zaman gündemdeydi, biz de Bilim Kurulumuzun tavsiyeleri çerçevesinde ihtiyaç olduğu zaman yapalım dedik. Bundan sonra ikinci bir sokağa çıkma yasağı olabilir mi? İnsanlar tabi sokağa çıkmak isteyecekler havalar düzeliyor, bununla ilgili kararlar olayın seyrine göre şekillenecek. Bu olabilir, tekrar yapılabilir, bilgi verme ilan etme konusunda tabi Cuma akşamı bir kargaşa oluştu keşke oluşmasaydı.

Sokağa çıkma yasağı bizim siyasi tarihimizde maalesef kötü çağrışımları olan bir şey, geçmişte askeri yönetimlerin uyguladığı bir yöntem. Günümüzdekinin bununla bir ilgili yok tabii ki bu halk sağlığı için başvurduğumuz bir yöntem