HAVA DURUMU | Kar Yeniden Geliyor , Sıcaklıklar Sert Düşüyor

Son dakika haberi: Ülke genelinde sıcaklıklar bu Cumartesi gününden itibaren ciddi oranda düşecek. 20 dereceye kadar yaşanacak düşüş sonrası kar yağışı yeniden geliyor.

HAVA DURUMU | Kar Yeniden Geliyor , Sıcaklıklar Sert Düşüyor

Son dakika: Sıcaklıklar 20 derece düşüyor.

Son günlerde ülke genelinde sıcak havalar hakim. Sıcak havalar nedeniyle kuraklık endişesi oluşurken soğuk havaların kapıda olduğu bildirildi. Bu Cumartesi günü sıcaklıkların birçok şehirde 20 derece birden düşeceği bildirildi. Konu ile ilgili Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen bir son dakika açıklamasında bulundu ve son günlerdeki sıcaklık artışlarına değinerek, "Şubat ayında 8-9 derecelerde olması gereken sıcaklıklar bazı illerde 24-25 derecelere kadar çıktı. Peki bu sıcaklıklar nereden kaynaklanıyor? Üzerimizde yüksek basınç sistemi var. Yukarıdan gelmek isteyen alçak basınç sistemini buraya sokmuyor. Bu yüzden güneyden gelen akımlarla sıcaklıklar artıyor." ifadelerini kullandı. 

Bu hafta sonu yüksek basın. sisteminde zayıflamanın olacağı ve soğuk havanın etkili olacağına yer verildi. Yüksek sıcaklıkların 5 gün daha yaşanacağını söyleyen Şen, küresel iklim değişikliği olduğunu söyleyerek, "Hafta sonu yüksek basınç sistemi zayıflayacak ve soğuk hava etkili olacak. Ancak bu yüksek sıcaklıkları 5 gün daha yaşayacağız. Bu durum Türkiye'nin iklim değişikliğinden kaynaklı yaşadığı anormallikleri gösteriyor. Şiddetli sellerin, yağışların artması da, şubat ayında 25 derece sıcaklığı görmemiz de küresel iklim değişikliğinden kaynaklanıyor." dedi. 

SICAKLIKLAR CİDDİ ORANDA DÜŞÜYOR

Hürriyet Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzeirnde olduğunu, ancak bu Cumartesi günü hava sıcaklıklarının ciddi oranda düşeceğini söyledi ve " Cumartesi akşam saatlerinde Trakya'dan soğuk hava dalgası geliyor. 20 dereceye yakın bir sıcaklık düşüşü yaşayacağız. Hem sıcaklıklar düşecek hem de kar yağışı görülecek." dedi.

KAR YAĞIŞI GELİYOR

Önümüzdeki hafta kar yağışının yeniden geleceğini söyleyen Tek, "Önümüzdeki hafta içi de kar yağışları olacak. Modellerde hafta sonu kar görünüyor ancak karla ilgili daha sağlıklı tahmini yarın ya da perşembe günü yapabiliriz. Önümüzdeki hafta kar ve soğuk hava dalgası gelse de şubat ayı ortalamanın üzerinde kalacak gibi görünüyor. Bir haftalık soğuk hava bize kışa geri döndük dedirtemez, aylık ortalamalara bakarak iklimdeki değişikliklere bakarız." dedi.

Meteorolojiden bugün için yapılan uyarı açıklaması şu şekilde:

"9 Şubat 2021 (Salı)
Kuvvetli Rüzgar ve Fırtınaya Dikkat!
 Hava Sıcaklığı: Önemli bir değişiklik olmayacağı, yurt genelinde mevsim normallerinin 6-12 derece üzerinde seyretmesi bekleniyor.

Rüzgarın; güneyli yönlerden Marmara, Kuzey ve Kıyı Ege ile Orta ve Doğu Karadeniz'de kuvvetli ve kısa sürel fırtına (40-70 km/sa) şeklinde esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Kar erimesi nedeniyle Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun güneydoğusunda su baskını ve dik yamaçlarda çığ oluşma riski bulunduğundan, meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır."

Ülke geneli 5 günlük hava durumu şu şekilde: