Günlük 75 TL ile Tarım Sektörüne Suriyeli ve Türk Personel Alınıyor

Parası AB 'den gelen  Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO), BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ile Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde yürütülecek "İstihdam Olanakları Vasıtasıyla Mültecilerin Özyeterliklerinin Artırılması ve Tarıma Dayalı Geçimlerinin Geliştirilmesi Projesi" başladı.

Günlük 75 TL ile Tarım Sektörüne Suriyeli ve Türk Personel Alınıyor

Bursa Tarım ve Orman Müdürlüğü 'nde  düzenlenen projenin açılış törenine katılan FAO yetkilisi Sheikh Ahaduzzaman,  burada açıklamalarda da bulundu ve çalışma kapsamında 8 ilde 815 kursiyere tarımsal iş başı eğitimi verileceğini söyledi.

Ahaduzzaman, söz konusu projeyle Suriyeliler ve Türklerin mesleki becerilerini geliştirerek istihdam olanaklarının artırılmasının amaçlandığını söyledi.

Uyguladıkları projelerde yüzde 20-30 istihdam sonuçları elde ettiklerini söyleyen FAO yetkilisi Sheikh Ahaduzzaman, Suriye 'deki savaştan kaynaklanan 8 yıllık krizi insani yardımlarla çözmenin mümkün olmadığını, daha uzun vadeli müdahalelerde bulunmak gerektiğini vurguladı.

Ahaduzzaman, konu ile ilgili yaptığı açıklamada , "FAO burada daha uzun vadeli bakış açısıyla bir rol üstlenip geçim kaynaklarını geliştirmeyi amaçlıyor. FAO olarak önümüzdeki iki yılda benzer projelerle 10 ilde 4 bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla mesleki becerileri geliştirme, istihdam olanaklarını artırmanın yanı sıra birlikte paylaşma kültürünü geliştirmeyi ve entegrasyonu da önemsiyoruz." ifadelerini kullandı.

GÜNLÜK 50 TL VE YEMEK YARDIMI

İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül de yaptığı açıklamada, bu sene Bursa 'da 60'ı Suriyeli, 15'i Türk olmak üzere toplamda 75 kişiye "fırıncılık", "meyvelerde hasat ve muhafaza" ve "zeytin yetiştiriciliği" eğitimleri verileceğini ifade etti. 

SURİYELİLERİN İSTİHDAMLARINA İMKAN VERECEK ALANLAR

Sektörleri seçerken şehrin ihtiyaçlarını ve Suriyelilerin istihdamlarına imkan verecek alanları belirmeye çalıştıklarını söyleyen Aygül, "Sivil toplum kuruluşları, fırıncılar odası gibi örgütlerle görüşerek onların da görüş ve isteklerini aldık. Dolayısıyla projemiz sahadaki ihtiyaçlarla örtüşen bir proje." dedi.

Aygül, kursiyerlere FAO destekli olarak günlük 50 lira ödeme, 25 liraya kadar da yemek yardımı yapılacağını söyledi. 

Teorik bilgilerin yanı sıra iş yerlerinde, bağ ve bahçelerde uygulamalı eğitimler verileceğini dile getiren Aygül, "Bu projeyle Bursa'nın ihtiyaç duyduğu sektörlerde kalifiye iş gücünü de kazandırmış olacağız. Aynı zamanda Suriyelilerin kendi ayakları üzerinde durabilmeleri, kendi ekmeklerini kazanabilmeleri için de bir fırsat olacak." diye konuştu.

Kamubulteni.com  | Ankara
Kaynak: AA