Göç İdaresinden 5 Bin TL Maaş ile Afgan Çoban Getirileceği İddialarına Yanıt

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, 5 bin lira maaşla 150 bin afgan çoban getirileceğine yönelik iddiaların gerçekleri yansıtmadığını açıkladı.

Göç İdaresinden 5 Bin TL Maaş ile Afgan Çoban Getirileceği İddialarına Yanıt

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada, son 3 yılda Türkiye'de bulunan 93 bin 123 Afganistan vatandaşının ülkesine geri gönerildiği vurgulandı. Buna karşın , 5 bin lira maaşla 150 bin afgan çoban getirileceği yönündeki iddiaların gerçek olmadığı belirtildi.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez birliği Genel Başkanı , 5 bin TL maaş ödenmesine rağmen çalıştıracak çoban bulamadıklarını, 150 bin çoban açığı olduğunu ve afganistandan çoban getireceklerini söylemişti. Çelik, "Türkiye'de çoban meselesi çözülmeden, küçükbaş hayvan sektörünün problemleri çözülemez. İnsanlar hayvancılık yapmak istiyor ama çoban konusunda dertli. Meralarımız, coğrafyamız ve iklim şartlarımız yeterli. Fakat çoban bulamadığımız için hayvancılık yapamıyoruz. Halihazırda 150 bin çoban açığımız var. Bunun için Afgan çoban ithal etmek istiyoruz.Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli ile konuyu görüştük. Kendisi de Afgan çoban konusuna sıcak bakıyor. Öyle ki, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile çalışma izni meselesini bile ele almışlar. Şu anda mevzuat çalışmaları sürüyor. Olumlu sonuçlanmasını bekliyoruz. Halihazırda birçoğu kaçak çalışıyor. Yasallaştığı zaman rahat çalışabilecekler. Bakarsınız, ilerleyen zamanlarda ailelerini de getirirler. Avrupa'da nereye gidersen git, bu işleri aileler yapıyor. Üç bin hayvana iki üç kişi bakıyor" demişti.