Feridun Bahşi: EGM'de Memur İşi Yapan 66 Bin Polis Yerine 35 Bin Sivil Personel...

İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nde sivil memur işi yapan polisler olduğunu bu sayının azımsanmayacak ölçüde artış gösterdiğini, önümüzdeki dönemde yapılacak alımlarda sivil memur işi yapacak polis alımı yerine sivil memur alımlarının yapılması halinde devlet bütçesine 200 milyon lira katkı sağlanabileceğini söyledi.

Feridun Bahşi: EGM'de Memur İşi Yapan 66 Bin Polis Yerine 35 Bin Sivil Personel...

İYİ PARTİ ANTALYA MİLLETVEKİLİ FERİDUN BAHŞİ : 35 BİN SİVİL MEMUR BU İŞLERİ HALLEDEBİLİR

İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nde sivil memur işi yapan polisler olduğunu bu sayının azımsanmayacak ölçüde artış gösterdiğini, önümüzdeki dönemde yapılacak alımlarda sivil memur işi yapacak polis alımı yerine sivil memur alımlarının yapılması halinde devlet bütçesine 200 milyon lira katkı sağlanabileceğini söyledi.

EGM'YE SİVİL MEMUR İSTİHDAMI ÇAĞRILARINA BİR YENİSİ EKLENDİ

Daha önce de TBMM'de gündeme getirilen EGM Sivil Memur alımı çağrılarına bir yenisi eklendi. İYİ Parti Antalya Milletvekili Feridun Bahşi, Devlet Denetleme Kurulu'nca hazırlanan raporu hatırlatarak, emniyette görev yapan polislerin yüzde 27'sinin sivil personel eliyle yürütülmesi gereken büro işlerinde çalıştığını, bunun toplamda 66 bin kişiye tekabül ettiğini söyledi. Bahşi, emniyet teşkilatı bünyesindeki sosyal tesisler ve kantinlerde çok sayıda rütbeli polis memurunun görev yaptığını söyledi. EGM'de 10 bin civarında sivil memurun görev yaptığını belirten Bahşi, bu personelin angarya olarak nitelendirilen görevler yaptığını belirtti. Bahşi, büro işlerinde çalışan 66 bin polisin yerine, 35 bin sivil personelin bu işleri rahatlıkla yerine getirebileceğini, değişimin gerçekleşmesi halinde devlet bütçesine 200 milyon lira katkı sağlanacağını söyledi.

EGM'DEKİ POLİSLERİN YÜZDE 27'Sİ SİVİL MEMURLARIN YAPMASI GEREKEN BÜRO İŞLERİNDE GÖREV YAPIYOR

İYİ Partili Bahşi, "Devlet Denetleme Kurulunun hazırladığı rapora göre, emniyet teşkilatındaki polislerin yüzde 27,7'si sivil personel eliyle yürütülmesi gereken büro işlerinde çalışmaktadır. Toplam 66 bin kişiden söz ediyorum. Emniyet teşkilatı bünyesindeki sosyal tesislerde, kantinlerde birçoğu da rütbeli polis memuru çalışmaktadır. Yine, emniyet teşkilatında yaklaşık 10 bin civarında da sivil memur vardır. Bunların birçoğu görevleri dışında angarya işlerde çalıştırılmakta, oda temizliği, çaycılık işlerinde görevlendirilmektedir. Oysa, yapılan değerlendirmelerde, büro işlerinde çalışan 66 bin polisin yerine, alanında uzman 35 bin sivil personel bu işleri rahatlıkla yerine getirebilecektir. Bu değişim gerçekleştirildiği takdirde de devlet bütçesine aylık 200 milyon lira katkı olacaktır." dedi.

SİVİL MEMURLAR İÇİN GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI 10 YILDIR YAPILMIYOR

Emniyet Genel Müdürlüğü'nde görev yapan sivil memurlar için görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının 10 yıldır yapılmadığını hatırlatan Antalya Milletvekili, GİH sınıfında uzmanlık, şeflik ve müdürlük kadroları tahsis edilmeyince sivil personelin kariyer haklarının elinden alındığını söyledi. Bahşi, "Değerli milletvekilleri, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan sivil memurlar için, on beş yıldır, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı açılmamaktadır. Genel idari hizmetler sınavında uzmanlık, şeflik ve müdürlük kadroları tahsis edilmeyince de sivil personelin kariyer hakları elinden alınmaktadır. Eğitimine uygun iş yapma imkânı verilmeyen personelin veriminin düşmesi ise kaçınılmazdır. Farklı hizmet sınıfındaki sivil personel doğusuyla, batısıyla ülkenin her yerinde, her birimde Emniyet görevlileriyle birlikte çalışmaktadır; her riske ortaktır, birlikte şehit düşmekte, birlikte gazi olmaktadır. Buna rağmen, emniyet hizmetleri tazminatından, terör tazminatından ve yıpranma payından yararlanmamaktadır. Emniyet sivil memurlarının bu mağduriyetlerini mutlaka gidermek gerekmektedir, beklenti de bu yöndedir." dedi.

DAHA ÖNCE DE GÜNDEME GETİRİLMİŞTİ

CHP'li Öztunç da daha önce egm'deki sivil memur meselesine ilişkin değerlendirmelerde bulunmuş, 66 bin polisin meslek dışında görev yaptığını söylemişti. CHP'li Öztunç , "Bakın, bu vereceğim bilgiler Kamu Denetçiliği Kurumunun raporundan: Polislerin yüzde 27,7'si yani 66 bin polis, polislik mesleği dışında görev yapıyor. Her 4 polis memurundan 1'i sivil personelin işini yapıyor. Nedir bunlar? Sosyal tesislerde, polisevinde, kantinde, kreşte görev alıyorlar. Mesela, 152 sosyal tesiste görevli 3.589 personelin 2.064'ü emniyet hizmetleri sınıfından, bunların 236'sı rütbeli personel. 165 kantinde görevli 689 personelin 534'ü Emniyet hizmetleri sınıfı personeli. 4 kreş ve gündüz bakımevinde 34 personelin 18'i Emniyet personeli. Yani polis, polislik mesleğinden, diğer polisler gibi silah taşıyor, onların bütün haklarından yararlanıyor ama kreşte, bakımevinde, sosyal tesiste görev yapıyor, polislik yapmıyor." demişti.