Eski Bira Fabrikasının Binası Diyanet'e Verildi: Mescit-Yurt Olacak

Tarihi bira fabrikasının binaları Diyanet 'e tahsis edildi. edinilen son dakika bilgilerine göre binaların mescit ve yurt yapılacağına yer verildi.

Eski Bira Fabrikasının Binası Diyanet'e Verildi: Mescit-Yurt Olacak

Eski bira fabrikasının binaları Diyanete devredildi.

1890 senesinde Feriköy ’de kurulan Bomonti Bira Fabrikası ve ona bir çok bina , 1998 yılında İstanbul 1 No’lu Koruma Kurulu tarafından 'korunması gereken kültür varlığı' statüsüne alınarak tescil edilmiş ve koruma altına alınmıştı. Edinilen son dakika bilgilerine göre binaların Diyanete tehsis edildiği bildirildi. 

1548 ada ve 9-10 parsel üzerinde bulunan Hazine Maliyesine ait Bomonti Bira Fabrikası 'nın birer parçası olan 'Eski Malt Binası', 'Eski Silo', 'Eski Arpa Temizleme Binası' ve 'Eski Kazan Dairesi' taşınmazlarının Diyanet İşleri Başkanlığı ’na tahsisine onay verildiği ortaya çıktı. 

DÖKÜM VE YIKIMLARINA İZİN VERİLDİ: MESCİT YURT YAPILACAK

Kurul tarafından alınan 13 Haziran tarihli kararla da mimar Halil Onur’un tescilli yapıların bulunduğu alana ilişkin hazırladığı ve içinde 'mescit, yurt, sergi salonu ve katlı otopark' bulunan projeyi de uygun bularak, söz konusu taşınmazların söküm ve yıkımına da izin verdi.

MİMARLAR ODASI DEVREDE

Söz konusu olayla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası, konuyu yargıya  taşıyacaklarını ifade etti. Mimarlar Odası tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Geri dönüşü mümkün olamayacak uygulamalara mahal verilmemesi için özellikle sit alanlarında ve korunması gerekli kültür varlıklarının bulunduğu parsellerde ortak kültür mirasımızın gelecek kuşaklara devredilmesi konusunda anayasal ve evrensel sorumluluğu bulunan belediyenizin ilgi konusu hakkına yapılan işlemlerin durdurulmasını ve tarafımıza bilgi verilmesini önemle rica ederiz."

Şişli Belediyesi Kent Konseyi Genel Sekreteri Tolga Bektaş söz konusu olayla ilgili yaptığı açıklamada, "Kent belleğinin önemli bir parçası olan Bomonti Bira Fabrikası’nın bu şekilde yıkılması kabul edilemez. Mimarlar Odası, konuyu yargıya taşıyacak, biz de davaya müdahil olmak için başvurumuzu yapacağız” dedi.

KAMUBULTENİ.COM |ANKARA