Elektrik, Su Doğalgaz ve Telefon Faturalarına Artık Haciz Gelecek

Elektrik, su, doğalgaz ve telefon faturaları ile ilgili yeni bir düzenleme geliyor. Artık faturalarını ödemeyenler için haciz işlemleri artık sanal ortamda yürütülecek.

Elektrik, Su Doğalgaz ve Telefon Faturalarına Artık Haciz Gelecek

TBMM'ye verilen yeni torba yasada elektrik, su ve doğalgaza icra takiplerinin sanal ortamda yapılacağına yer verildi.

Elektrik, su, doğalgaz ve telefon  faturalarına artık sanal ortamda icra gelecek. AK Parti, “Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Kanun” teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Başkanlığa sunulan teklifte abonelik sözleşmelerinden ve tüketiciye sunulup bedeli faturaya yansıtılan hizmetten kaynaklanan para alacaklarına ilişkin ilamsız icra takiplerinin elektronik ortamda başlatılması ve yürütülmesinin öngörülmesinin yanı sıra konkordato şartları yeniden düzenleniyor, ticari uyuşmazlıklarda da dava açmak için arabulucuya başvurma şartı geliyor.

TBMM'ye gönderilen yeni torba yasa teklifine göre elektrik, su ve doğalgaz borçlarının icra takiplerinin artık sanal ortamdan yapılacağı ve Konkordato işlemlerine de sıkı şekilde denetim geleceğine yer verildi. 

Elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi alacakların haciz aşamasına kadar olan işlemleri için Merkezi Takip Sistemi (MTS) kurulacak. Alacaklı tarafın avukatı, icra takibini MTS’deki talep formunu doldurarak başlatacak. Tebliği alan borçlu, MTS’de borç miktarını görüp ödeyecek. Ödenen para, cezaevi inşasıyla ilgili harç miktarı ayrıldıktan sonra ilgili hesaba aktarılacak.

Borçlu borcunu ödemezse, alacaklı tarafın avukatı haciz ve satış işlemleri için haciz aşamasına geçecek. Borçlunun mal, hak veya alacağının varlığının tespiti halinde UYAP üzerinden de haciz talep edilebilecek. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, bağımsız denetim kuruluşundan rapor alınıp konkordato ilan edilebildiğini hatırlatarak, bu tip rapor verebilen yaklaşık 256 firma bulunduğunu, düzenlemeyle firma sayısının 100 civarına ineceğini söyledi.

Kamubulteni.com  | Ankara