Elektrik Faturalarında Yeni Dönem Başlıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yaptığı açıklamada elektrik faturalarında yeni döneme geçildiğini söyledi.

Elektrik Faturalarında Yeni Dönem Başlıyor

Elektrik faturalarında yeni dönem başlıyor.

8 milyondan fazla elektrik abonesini yakından ilgilendiren faturalarda Avrupa İstatistik Kurumu 'nun "enerji-dağıtım bedeli, vergi ve fonlar" olmak üzere üçlü sınıflandırma sistemine geçiş yapıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, uygulanan bedellerin basitleştirilmesinin faturaların daha net şekilde anlaşılmasına, tedarikçilerin sözleşmelerini daha kolay karşılaştırmasına ciddi şekilde katkı sunduğunu söyledi.

Bakan Dönmez, söz konusu düzenleme ile elektrik faturalarında yeni sistemdeki enerji, dağıtım, vergi-fonlar şeklindeki üçlü sınıflandırmanın Eurostats sınıflandırması ile benzer şekilde olduğunun altını çizdi. EPDK'nın elektrik faturalarında yaptığı düzenlemeler TBMM gündemine geldi.  Söz konusu düzenlemeler ile tüketiciye gönderilen faturalarda yer alan dağıtım bedelinin enerji bedelinin yüzde 50'sinden fazla olduğu yönünde gelen eleştirilere Bakan Dönmez, iletim, kayıp-kaçak ve sayaç okuma bedelinden oluşan maliyetin faturada "dağıtım bedeli" adı alında, enerji ve perakende satış hizmet bedelinden oluşan maliyetlerin de "enerji bedeli" olarak tek bir kalem olarak gösterildiğini söyledi.

BU ÜCRET ZORUNLU

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Dönmez, "İlgili mevzuatta dağıtım bedelinin hangi bileşenleri içerdiği tek tek sayılıyor. Enerji bedeli, dağıtım bedeli ile vergi ve fonlar şeklinde yapılan üçlü sınıflandırma Avrupa İstatistik Kurumu sınıflandırmasına benzer nitelik taşıyor" ifadelerini kullandı.

GÜNCELLENİYOR

Ev değiştirenlerin elektrik aboneliği için bedel ödeme eleştirilerine de "Bu bedel abonelik sonunda tüketiciye güncellenmek suretiyle geri veriliyor" ifadelerini kullandı.

Kamubulteni.com  |  Ankara