Dışişleri Bakanlığı'ndan 'Kıbrıs' Açıklaması

Dışişleri Bakanlğı Sözcüsü Hami Aksoy, Türkiye'nin Kıbrıs'taki garanti sisteminin kaldırılmasını kabul ettiği yönündeki haberlerin gerçek dışı olduğunu, adada adil bir çözüm için Kıbrıs Türk halkının siyasi eşitliğinin sağlanması gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan 'Kıbrıs' Açıklaması

Konuya dair Rum basınında çıkan haberlere yanıt veren Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hami Aksoyi "Türkiye, Ada'da kapsamlı ve adil bir çözümün ancak Kıbrıs Türk halkının siyasi eşitliğinin sağlanması ve güvenlik endişelerinin karşılanmasıyla mümkün olabileceğini her vesileyle vurgulamaktadır." ifadeleirni kullandı.

Bakanlığın sayfasında da yayımlanan yazılı açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı: Rum basınında yer alan, ülkemizin Kıbrıs’taki garanti sisteminin kaldırılmasını kabul ettiği yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Türkiye’nin 1960 tarihli Londra ve Zürih Anlaşmaları’yla tesis edilen garanti sistemi konusundaki tutumu bellidir. Türkiye, Ada’da kapsamlı ve adil bir çözümün ancak Kıbrıs Türk halkının siyasi eşitliğinin sağlanması ve güvenlik endişelerinin karşılanmasıyla mümkün olabileceğini her vesileyle vurgulamaktadır.