Cumhurbaşkanı Erdoğan: Esnafımıza Müjdeler Vereceğim

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan , 22 Ağustos salı günü akşam saatlerinde etkili olan sağanak nedeniyle sel ve heyelanların meydana geldiği Giresun'da vatandaşlarla bir araya geliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Esnafımıza Müjdeler Vereceğim

Özellikle Dereli , ilçesinde büyük hasara neden olan Sel felaketinin ardından bölgedeki çalışmalar devam ederken, bugün de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Erdoğan, burada basına yaptığı açıklamalarda önümüzdeki yılın ortalarına kadar tüm çalışmaların sona erdirilmesi, tüm yollar altyapı üst yapı konut gibi sorunların çözümü için çalışmaların hızlandırılmasına yönelik talimatlarda bulunurken, esnafa müjdeli haberleri de olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın basına açıklamalarından satır başları:

İnşallah önümüzdeki yılın ortalarına bilemediniz sonuna kadar bütün çalışmalarımızı tamam erdirelim istiyoruz. Bütün yollar altyapı üst yapı konutla ve bu konutlarla beraber esnafın sorununu çözelim diyoruz. Şimdi de zaten konuşmamda bazı müjdeleri de vereceğim. Ve hiç bekletmeden esnafımız yerlerine kavuşsun istiyoruz. Ama bir taraftan da yıkılacak olan yerler var. Yıkacağız mecburuz. Artık bu dere yataklarında konut kalmamalı. Onlara rezerv alanında yapacağımız konutlarla o konutlara taşıyıp çok daha huzurlu bir yere taşıyalım diyoruz. Çünkü halkımızın başına gelecek olan dertler, belalar sonra bizim yüzümüzden gelmiş olur, biz buna katlanamayız. Eğer devletsek bunu yapmamız lazım. Bu konuda tabi benim sevgili vatandaşım da bize yardımcı olacak. Biz de süratle bunu bitirip onları oralara taşıyalım.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN' HALKA HİTAP EDİYOR:

  • Siz değerli kardeşlerimize geçmiş olsun diyorum. Ebediyete intikal eden kardeşlerime Allah'tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağolsun diyorum. Devlet felaketin ilk anından itibaren tüm kurumları ve imkanlarıyla vatandaşın imdatına koşmuştur. İçişleri Bakanımız ilk günden bu yana ekibiyle birlikte çalışmaları koordine ediyor. Çevre ve Şehircilik, Ulaştırma ve Altyapı, Tarım ve Orman Bakanlarımız kendi görev alanlarıyla ilgili her hususu yakından takip ediyor.
  • Çeşitli kurumlarımız 1264 araç, 3672 personel ile çalışmalarda yerlerini almışlardır.
  • Arama kurtarma ve afet kaldırma çalışmaları için 36 ilden ekiplerimiz Giresun'da görev yapmıştır.
  • Sivil toplum kuruluşlarımızda imkanları ve personeliyle çalışmalara iştirak etmişlerdir.
  • Ekiplerimiz mahsur kalan 172 vatandaşımızı sağ sağlim kurtarmıştır.
  • Bu felakette şimdiye kadar malesef asker ve sivil 10 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybeden askerlerimiz ve vatandaşlarımıza Allah'tan rağbet yakınlarına baş sağlığı diliyorum.
  • Halen 5 insanımız kayıptır. En son kaybımızı bulana kadar çalışmalarımız sürecek.
  • Kapanan köy yollarının tamamına ulaşım sağlanmıştır.
  • 434 iş makinesiyle temizlik çalışmaları sürüyor.
  • Dün gece imzaladığım bir kararla tek seferde 20 milyon liralık kaynağı AFAD'a aktardık. İlçe kaymakamlıklarımıza, belediye başkanlıklarımıza 13 milyon lira kaynak tahsis ettik. Hazine ve Maliye Bakanlığımız, Afetten zarar gören yerlerde beyannameleri ve ödemeleri ertelemiştir. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin Çiftçilere,, Halkbankası'nın kredileri ötelenmiştir. Sel felaketine maruz kalan esnaflarımıza, burası çok önemli, yapılan çalışmayla, 50 bin liraya kadar olan zararlarının tamamı bu rakamı aşanların da 50 bin liralık kısmı hibe olarak verilecektir. Bunun geri ödemesi yok. Ekonomik ve sosyal hayatın süratle normale dönmesi için afetten zarar gören kobiler için 100 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği ayrıca devreye sokulmuştur. Belediyelerin İLBANK'a olan borçlarının ödemeleri 6 ay süreyle tehir edilmiştir. Afetten zarar gören tüm belediyelere alt yapı çalışmaları için 25 milyon lira hibe desteği sağlanmıştır. Üreticilerimize verilecek tarımsal destekleme ödemeleri erkene alınarak 8 milyon lira ödeme yapılmıştır. Toprak Mahsülleri Ofisi fındık alım tarihini 1 hafta öne çekmiş, alım noktası sayısını artırmıştır. Üreticilerimizin ödemeleri aynı hafta içerisinde yapılmaktadır. Balık yetiştiricilerimize 8 bin adet kırmızı benekli alabalık hibe olarak dağıtılmıştır. 

DETAYLAR GELİYOR...