Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıkladı: Eğlence Mekanları ve Nargile İçilen Yerler Bir Süre Daha Kapalı Kalacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tütüne Hayır Günü vesilesiyle gençlerle bir araya geldi. Burada kovid-19 kapsamında alınan önlemlere de dikkat çeken Erdoğan, eğlence mekanları ile nargile içilen yerlerin bir süre daha kapalı kalacağını söyledi. Erdoğan, tütün endüstrisine karşı verilen mücadelenin sonuna kadar devam edeceğini vurgularken, gençlerin bağımlılığından beslenen sektörlerle mücadelede bir çok eleştiri de aldıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıkladı: Eğlence Mekanları ve Nargile İçilen Yerler Bir Süre Daha Kapalı Kalacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Tütün endüstrisinin ürettikleri zehire yeni müşteriler bulmak için yeni yollar bulduğunu da biliyoruz. Propaganda ve manipülasyon öne çıkmaktadır. Sinema sektörünün de katkısıyla sigara uzun yollar, güzellik, özgürlük, zerafet ve güç aracı olarak sunulmuştur. Sigaranın kilo kontrolüne yardımcı olduğunu, zayıflattığını ima eden reklamlar yayınlanmıştır. Tütün endüstrisinin görünürlüğü ve kullanımı sınırlayarak, bireylerin özgür karar verebilmeleri için her türlü düzenlemeye özgürlük kavramları üzerinden savaş açılmıştır.

Devasa bir ekonomik güce hükmeden bu sektör kendine taşeron bulmakta da zorluk çekmemiştir.  Türkiye 1970'lerde, 'İnşallah bol bol içki ve sigara içilir' temennisiyle meyhane açan gümrük ve tekel bakanları da görmüştür. Sigaraya karşı verdiğimiz mücadelede biz de tütün endüstrisinin ithamlarına maruz kaldık. Dumansız hava sahasını genişletirken belirli çevrelerin tepkisiyle karşılandık.  Alkol düzenlemesinden, uyuşturucuyla mücadeleye kadar her adımımız engellenmeye çalışıldı. Batılı ülkelerde de benzerleri olan düzenlemeleri hayata geçirerek, bu ülkenin gençlerini tütün endüstrisinin sinsi tuzaklarından koruma çabamız baltalandı. Gençlerimizle aramızı açmaya çalıştılar. Genç olmak özgür olmaktır. Genç olmak kendi kararlarını alabilmektir.

Genç olmak, yeri geldiğinde küresel hegemonların medya, sinema, müzik sektörüyle yürüttükleri kampanyalara kafa tutmaktır. Tütün endüstrisi on yıllardır kendi kasalarını doldururken, milyonlarca genci bağımlı bir hayata hapsetmiştir. Genç olmak bu gerçeği görüp teslim olmamaktır. 

Şu anda vergiler içerisinde en çok vergi yükünü sigaraya yüklüyoruz. Acaba ne derler diye düşünmüyoruz. Sigara müptelası olan vatandaşlarımızı çok seviyoruz, istiyoruz ki sigara fiyatlarını arttıralım belki kaçarlar diye düşünüyoruz. Ama kaçmıyorlar. Biz yine de vergiyi sigaraya bindireceğiz, bundan vazgeçmeyeceğiz.