CHP'den Asgari Ücret Teklifi! TBMM Başkanlığına Sunuldu

Cumhuriyet Halk Partisi , Asgari ücret kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

CHP'den Asgari Ücret Teklifi! TBMM Başkanlığına Sunuldu

CHP Grup Başkanvekillerinin imzası bulunan ve 27 maddeden oluşan teklifin gerekçesinde, Türkiye'nin asgari ücret konusunda ILO tarafından imzaya açılan 3 sözleşmeden 26 ve 99 sayılı sözleşmeleri onayladığı, 131 sayılı sözleşmeyi ise onaylamadığı kaydedildi.

SGK'nın 2019 yılı verilerine göre, Türkiye'de asgari ücretle çalışan işçi sayısının 7 milyon 423 bin 402 kişi olduğuna yer verilen gerekçede, "Bu rakamlara kayıt dışı ekonomide çalışan işçiler dahil değildir. Kayıt dışı istihdam oranı TÜİK Eylül 2020 verilerine göre yüzde 32,2'dir. Bu nedenle asgari ücretle çalışan işçi sayısının 10 milyona yakın olduğunu söylemek de mümkündür. Bu çerçevede yaklaşık 10 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücretin belirlenmesi süreci ne yazık ki uluslararası sözleşmelere ve Anayasa'da tanımlanan çalışma hakkına aykırı olduğu gibi hakkaniyetli ve adaletli de değildir. Mevcut asgari ücret ne yazık ki bir geçim ücreti olmaktan çıkmıştır. Uluslararası alanda işçinin ve ailesinin geçimini sağlamaya yönelik olarak belirlenen asgari ücret ülkemizde geçimlik ücret olmaktan çıkmıştır." denildi.

Teklifte 2021 yılında asgari ücretin net 3 bin 100 lira olarak brlielenmesi, bu ücretin TÜİK tarafından hazırlanarak yayımlanacak geçinme endeksi oranlarıyla milli gelirdeki oranda hersaplanarak her sene artırılması amaçlanıyor. Teklifle, asgari ücret üzerinden gelir vergisi alınmaması da öngörülüyor.