Çelebi'den Sözleşmeli Subay , Astsubay , Uzman Çavuş ve Sözleşmeli Er Çağrısı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve Milli Savunma Komisyonu Üyesi Mehmet Ali Çelebi, TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri süren 'Askeralma Kanunu Teklifi' üzerine partisi adına söz aldı.

Çelebi'den Sözleşmeli Subay , Astsubay , Uzman Çavuş ve Sözleşmeli Er Çağrısı

Çelebi'den Sözleşmeli Subay , Astsubay , Uzman Çavuş ve Sözleşmeli Er Çağrısı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve Milli Savunma Komisyonu Üyesi Mehmet Ali Çelebi, TBMM Genel Kurulu'nda görüşmeleri süren 'Askeralma Kanunu Teklifi' üzerine partisi adına söz aldı. Kamuoyunca yeni askerlik sistemi, tek tip askerlik gibi isimlerle bilinen askeralma kanunu teklifinin hali hazırda TSK'da görev yapan profesyonel personel için yenilikleri kapsamadığını, sözleşmeli astsubay, subayların muvazzaf kadrosuna geçişi, sözleşmeli erlerin ve uzman çavuşların sorununa yönelik de adımlar atılması gerektiğini söyledi. Çelebi şu ifadeleri kullandı: 

Hep yükümlülerle ilgili konuştuk yasa teklifi boyunca, biraz da profesyonel askerlerimizin, Mehmetçik'imizin sorunlarına değinmek istiyorum.

Birinci grup astsubaylarımız. Emekli astsubaylarımız, hâlihazırda muvazzaf iken aldıkları maaşlarının yüzde 49'unu emekli maaşı olarak alıyorlar ve gerçekten şu an zor durumdalar. Onlar yeni bir şey istemiyorlar, sadece kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmesini istiyorlar; bu da iki başlıkta inceleniyor. Birincisi şu: Astsubaylarımıza görev tazminatı sözü verilmişti. Sayın Davutoğlu tarafından Malatya ve Konya'da söylendi daha evvel. Kendisi gitti, söyledikleri de mi uçtu? Bu sözlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Eğer görev tazminatını halledersek onların emekli maaşlarına da yansıyacağı için bir nebze daha rahat edecekler.

İkinci konu -bu da söz verilmişti- meslek yüksekokulu mezunu astsubaylarımızın göreve 9'uncu derecenin ikinci kademesinden, lisans mezunlarının ise 8'inci derecenin birinci kademesinden başlamaları adil bir çalışma ortamı için gereklidir. Bunun sözünü de Sayın Cumhurbaşkanı 8 Haziran 2018 tarihinde Kayseri komando tugayında vermişti. Bu sözlerin yerine getirilmesini bekliyoruz. Ötesini istemiyoruz, şu an sadece sözler tutulsun. Astsubaylarımızla ilgili konu bu.

Uzman erbaşlar… Bakın, gerçek bir hikâye üzerinden devam etmek istiyorum. Diyor ki anılarında: "Gün ağarırken hepimiz yorgun düşmüş, telsizden yapılan 'Suat 3, konuşan Suat, cevap ver.' çağrılarından bıkmış hâlde bir köşede yığılmışken birden telsizin mandalına basıldığını fark ettik. Telsizden silah sesleri geliyordu ve on-on beş saniye sonra hayatım boyunca unutamayacağım bir İstiklal Marşı dinlemeye başladım. Mandala sürekli basıldığı için bütün telsizlerin konuşma imkânı durmuştu. Çatışmanın altında yaralı bir tim komutanının makamıyla söylediği İstiklal Marşı'nı dinliyordum, gözlerim dolmuştu. O ana kadar duyduğum en güzel İstiklal Marşı'ydı. Birinci dörtlüğü bitirdi, ikinci dörtlükte sesi çatallaştı, kelimeler uzadı ama marşı söylemeyi bırakmadı. Bozuk bir ses tonuyla kendisini zorlayarak okumaya devam etti. Marşı bitirdiğinde ben de bitmiştim. Bir daha onun sesini hiç duymadım. Toplam 22 şehidin verildiği o baskın gecesinde vücuduna saplanmış 7 merminin acısıyla söylediği İstiklal Marşı'nın ruhuma işleten tim komutanını unutamadım."

BU İŞ PARAYLA YAPILMAZ

Bu iş parayla yapılmaz. Bu iş böyle yapılıyor; işte, uzman erbaşlarımız, sözleşmeli erlerimiz bu şekilde çalışıyorlar. Onlara vereceklerimiz, gerçekten onların istediği şeyler değil. Bunun için yapmıyorlar bu işi, onu söylemek istiyorum. Onların bazı sorunları var. Sözleşmeli uzman erbaşlarımız kadroya geçmek istiyorlar. 3600 ek gösterge istiyorlar. Bugün şehit olsa cenaze namazını kıldıracak imama 3600'ü düşündük ama onlara düşünmedik. 3600'ü vermeliyiz.

Geçici görevleri doğu hizmetinden sayılmıyor, bu da çok önemli bir madde. Doksan gün istirahat alsalar, hava değişimi alsalar atılma durumları var. Sadece kadro görevlerini yapmak istiyorlar, astlık üstlük münasebetlerinin olmasını istiyorlar, zatî tabancalarının olmasını istiyorlar.

UZMAN ÇAVUŞLARIN EMEKLİLİĞİ

Bir de 6000 sayılı Kanun mağdurları var, bu çok önemli. Yirmi, yirmi beş sene uzman erbaş olarak görev yapıyor, yaş haddinden dolayı birkaç ay sivil memur olarak görev yapıyor, biz bunu sivil memur olarak, en düşük memur statüsünden emekli ediyoruz. Bu hiç uygun bir şey değil. Bu konuda çalışma yapmamız şarttır.

SÖZLEŞMELİ SUBAY VE ASTSUBAYLAR


Gelelim sözleşmeli subay, astsubayımıza. Bakın, 15 Temmuz sonrası kadro açıkları yetişmiş, tecrübeli sözleşmeli subay, astsubay üzerinden tamamlanabilir. Dışarıdan temin ediyoruz, bir senelik eğitim veriyoruz, subay yapıyoruz. E, elimizde on senelik sözleşmeli subay, astsubay var, bunları niye direkt muvazzaf kadroya geçirmiyoruz? Bunu düşünmemiz gerekiyor. Bunlar zaten normal subaylar gibi testlerden geçiyorlar. Yani söylediğim şu: Türk Silahlı Kuvvetlerinde istihdam edilen, on yıllık hizmet süresini dolduran, yüzde 85 sicil ortalamasını sağlayan ve haklarında yapılacak güvenlik soruşturmaları olumlu sonuçlanan sözleşmeli subay ve astsubaylar direkt muvazzaf kadroya alınmalıdır çünkü bunlar zaten çok tecrübeliler.

SÖZLEŞMELİ ERLERİN VARDİYA SİSTEMİNE GEÇİRİLMESİ

Gelelim piramidin en altı olan sözleşmeli erlere. Sözleşmeli erler 7/24 birlikler içerisinde iskân ediliyorlar. Ben modern yeniçeri gibi diyorum. Bunlarda vardiya sistemine geçilmesi önemli. Deniz Kuvvetlerinde bununla ilgili tedbirlerin alındığını duydum. Bu şekilde devam edilmesi gerekiyor. Sırf bu nedenden dolayı aileleri dağılıyor, boşanma vakaları artıyor. Bunlara devlet memurlarına tanınan refakat izni, meyil izni, yol harcırahı, asgari geçim indirimi, aile yardımı, çocuk yardımı gibi haklar verilmiyor. Eş durumundan tayin hakları kısıtlı.

ZATİ TABANCA SIKIINTISI

 Ocak 2018'de 400 lira iyileştirme zammı yapıldı, iyileştirme zammından yararlanamadılar. Şehit yakınlarına ve gazilere yapılan kira yardımından yararlanamadılar. Şehit olsalar yakınlarına verilecek maaş bile daha az. Zatî tabanca ve rütbe sıkıntıları da var.