Birleşik Kamu-İş : Ekonomik Kriz Aileleri Parçalıyor, Borç Batağına Sürüklüyor

 Birleşik Kamu-İş Konfederasyonunun resmi sayfasından bugün yapılan açıklamada, Türkiye'deki ekonomik durumun aileleri parçaladığı, borç batağına düşürdüğü belirtildi.

Birleşik Kamu-İş : Ekonomik Kriz Aileleri Parçalıyor, Borç Batağına Sürüklüyor

Birleşik Kamu-İş : Ekonomik Kriz Aileleri Parçalıyor, Borç Batağına Sürüklüyor

Türkiye'de evliliklerin ekonomik krizle birlikte boşanmalarla sonuçlanma oranının arttığına yer verilen açıklamada, , "Evlenen çiftlerin sayısı 2018 yılında 554 bin 389 iken 2019 yılında yüzde 2,3 azalarak 541 bin 424 oldu. Bin nüfus başına düşen evlenme sayısını ifade eden kaba evlenme hızı binde 6,56 olarak gerçekleşmiştir.  Evlenen çiftlerin sayısı 2019 yılında bir önceki yıla göre (2018) yüzde 2,3 azalarak 541 bin 424 olurken; boşanan çiftlerin sayısı 2018 yılında 143 bin 573 iken 2019 yılında yüzde 8,0 artarak 155 bin 47 olmuştur. Bin nüfus başına düşen boşanma sayısını ifade eden kaba boşanma hızı binde 1,88 olarak gerçekleşmiştir." ifadelerine yer verildi. 

Vatandaşın geçinemediği için kredi ve kredi kartlarına sarıldığına yer verilen yazılı açıklamada, geri ödeme yapamadıkları için takibe takılan kişi sayısının günden güne arttığı kaydedildi. Birleşik Kamu-İş resmi sayfasından yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

Vatandaşlar, aile birliğini ve yaşamlarını sağlamak için kredi kartlarına sarılmaktadır. Vatandaşın bankalara ve finansman şirketlerine olan tüketici kredisi ve kredi kartı borçları ise 27 Aralık 2019 – 28 Şubat 2020 günleri arasında 33,4 milyar lira daha artarak 623,9 milyar lira olmuştur. Bu borcun 506,8 milyar lirası tüketici kredilerinden, 117,1 milyar lirası da kredi kartlarından kaynaklanmaktadır. Bu dönemde tüketici kredileri 32,3 milyar lira, kredi kartı borçları ise 1,2 milyar lira artmıştır.

Vatandaşın vadesinde geri ödemesini yapamadıkları için bankaların takibe aldığı tüketici kredisi ve kredi kartı borcu ise 371 milyon lira artarak 28 Şubat itibariyle 21,1 milyar lira olmuştur. Bankalara olan tüketici kredisi borçları geçen yıl Eylül ayından bu yana yeniden hızlı bir şekilde artan vatandaşların bankalara bu nedenle ödedikleri faiz de yükselişini sürdürmektedir.Vatandaşlar Ocakta bankalara 6,6 milyar lira faiz ödedi. Ödenen faiz geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5 oranında artmıştır. Vatandaşın AKP döneminde (Ocak 2003-Ocak 2020) bankalara ödediği toplam faiz 530,9 milyar liraya ulaşmıştır.

Üzülerek belirtiyoruz ki;

Aile birliğini sağlamak isteyen ve ailelerini ayakta tutmak isteyen yurttaşlar öncelikle borcunu ödeyebilmek için daha fazla borçlanmak zorunda kalmıştır.

Ekonomik kriz dönemlerinde yaşanan intiharlar ve intihar girişimlerinin temelinde ekonomik krizle birlikte artan işsizlik, milyonlarca ailenin yaşadığı geçim sıkıntısı, hayat pahalılığı, boşanmaların artması, borçların ve faturaların ödenememesi gibi pek çok neden ortada durmaktadır.

AKP iktidarının; her fırsatta aile kurmaya ve aile birliğini sürdürmeye dayalı söylemleri ve politikaları bu gerçekler karşısında gerçekçi değildir.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; ekonomik krizin aileleri vurduğuna, boşanma ve evlilik şartlarını etkilediğine dikkat çekiyoruz, acilen ailelerin insanca yaşayacak ücret ve insanca çalışma koşullarının sağlanmasını istiyoruz.

         BİRLEŞİK KAMU-İŞ 

MERKEZ YÖNETİM KURULU