Bedelli Askerlik Yapacaklara Tazminat ve İşsizlik Maaşı Müjdesi

Bedelli askerlik yapacak gençlere kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı müjdesi geldi. Gerekli şartları taşıyan gençler kıdem tazminatını alabilecek ve askerden geldikten sonra işsizlik maaşı alabilecek.

Bedelli Askerlik Yapacaklara Tazminat ve İşsizlik Maaşı Müjdesi

Bedelli askerlik yapacaklara tazminat müjdesi.

Yeni askerlik sistemine geçilmesi ile birlikte bedelli askerlik sürekli hale geldi. Yapılacak kura çekimi ile bedelli askerlik yapacak gençler belli olacak. Bedelli askerlikte eğitim süresi ise 1 ay olarak açıklanmıştı.

YARGITAY 'DAN AÇIKLAMA

Yargıtay bedelli askerlik ile ilgili bir karar verdi. Memur ve işçileri yakından ilgilendiren kararı veren Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, yaklaşık 2 yıldır işveren-işçi uyuşmazlıklarından biri haline gelen bedelli askerlikte kıdem tazminatı meselesinde son noktayı koydu.

Bedelli askerlik yapacak memurlar, askerlik süresince aylıksız izin alabilecek. Bedelli yapmak isteyenlerin izinleri amirleri tarafından mecburi olarak onaylanacak. İşten ayrılmak isteyenler ise kıdem tazminatını alabilecek. 

Vatan Gazetesi İş ve Sosyal Güvenlik Yazarı Mert Nayır bugün kaleme aldığı yazısında bedelli askerlikte kıdem tazminatı meselesine değindi.

"2018 yılının ikinci yarısından sonra hayata geçirilen yeni askerlik düzenlemesinden sonra en çok tartışılan konulardan biriydi. Bedelli askere gidene kıdem tazminatı ödenmeli mi yoksa yasada ki ücretsiz izin ibaresi işvereni bu yükümlülükten kurtarıyor muydu?" sorusuna Nayır şu şekilde cevap verdi:

Hukukçular, uzmanlar olarak bizler bile kendi aramızda ortak bir noktada buluşamadık. Ağustos 2018'de yine bu köşeden duyurmuş, uygulamanın muğlak maddesine "askerlik hizmeti zorunlu bir hizmettir. Türk Silahlı Kuvvetleri personeli olarak 1 gün dahi kışlaya girecekse sigortalı, kıdem tazminatına hak sahibidir" diye yazdım.

Katılan oldu, katılmayan oldu. Hak eder diyenlerin en temel gerekçesi Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin E.1983/3488 K.1983/5183 T.9.6.1983 kararı iken, hak etmez diyenlerin gerekçesi ise ücretsiz izinli sayılırlar ibaresinin düzenlemede geçmesiydi. Ancak konuyla ilgili haklı yorumumuz yargı kararıyla netleşmiş oldu. Yaklaşık 2 yıldır işveren-işçi uyuşmazlıklarından biri haline gelen bedelli askerliğe kıdem ödemesi tartışmasına, Konya BAM 8.H.D.24/01/2020 tarihli 2019/2257 E.- 2020/167 sayılı kararı ile noktayı koydu. Karar metninde; Askerlik görevini bedelli olarak yapmak isteyen işçi, iş akdini "askerlik" nedeniyle feshederse kıdem tazminatını hakkedecektir hükmü verildi."

KIDEM TAZMİNATI

Bedelli askerlik yapmak için işten ayrılmak isteyen bir genç , gerekli şartları taşıması durumunda son işyerinden kıdem tazminatını alabilecek. Kıdem tazminatı alabilmek için bir kişinin son işyerinde en az 1 yıldır çalışıyor olması gerekmektedir. 

YILLIK İZİN VARSA...

Öncelikle mevcut işinde yıllık izin hakkı mevcut olan sigortalılar bu hakkını kullanabilecekler. İzin hakkına sahip personellerin yıllık izin alacaklarını işverenlikleriyle mutabık kalmak kaydıyla bedelli süresine saydırabilirler.

2020 BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ

Bedelli askerlik ücreti 30 Haziran 2020'ye kadar 35 bin 54 lira 64 kuruş.

BU ŞARTLARI TAŞIYANLAR İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLECEK

Bedellli askerlik için işten ayrılanlar, askerliğini yaptıktan sonra gerekli şartları taşımaları durumunda işsizlik maaşı alabilecek. 

İş akdinin feshinden önceki 120 günlük süre şartıyla beraber son 3 yıllık hizmet süresinde en az 600 günlük prim ödemesi bulunan kişiler askerden geldikten sonra işsizlik maaşı alabilecek.

Kadın erkek askerler bu sayfada:  TIKLA KATIL

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA