Bakan Soylu, Çipli Kimlik ve Ehliyette Açıklama Geldi Ücretsiz Olacak

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bir son dakika açıklamasında bulundu ve yeni çipli kimlik kartlarına ehliyetin tanımlanmasının ücretsiz şekilde yapılacağını söyledi ve yeni sistemi duyurdu.

Bakan Soylu, Çipli Kimlik ve Ehliyette Açıklama Geldi Ücretsiz Olacak

Yeni kimlik ve ehliyet açıklaması: Ücretsiz olacak.

Tgrt Haber ekranlarına konuk olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ehliyet ve çipli kimliklerde, noterlerde yeni sistemi açıkladı.

İşte Bakan Soylu'nun açıklamaları:

"Bundan 5 yıl önce yeni kimlik kartları ile ilgili proje başladı. 2017 yılında 81 şehirde başladı ve simdiye kadar 58 milyon yeni kimlik verildi.

Yeni kimliğin içinde biyometrik fotoğraf ve parmak izi var. Güzel bir haberim var. Bu parmak izlerini işleyen bir sistem, HAVELSAN ile POLSAN güzel bir şirket kurdular. Kendi parmak izlerimizi yeni yıldan itibaren yerli ve milli teknoloji ile tanımlayacağız.

Bu kimlikle , bunu daha sonra söyleyeceğim. Bu kimlikle bir şeyi bir araya getirmeyi düşündük. İnsanın cebinde, bakın kimliğim var ehliyetim var. 

Şimdi Türkiye Cumhuriyeti nüfus dairesine gidiyor. Arkasında bir çip var. Bunu buna yükletiyor. Ücretsiz. Sonra bir daha bunu kullanmıyor. Süresi bitene kadar. Süresi bitince tekrar koyacak."

BİR KOLAYLIK DAHA

Yeni kimlik alacak 25 milyon kişi, gidecek, orada biz ona bir kağıt imzalayacağız. Artı bir şey yapmasına gerek kalmayacak. Ehliyet, kimlik Ankara 'ya basıma gittiği andan itibaren otomatik yüklenecek ve adresine gidecek. Yeni kimlik alacaklar için bir daha gitmeye gerek kalmayacak.

Başka bir şey daha yaptık. E imzayı yükleyeceğiz. Aynı zamanda SGK sağlık gibi şeyleri yüklemek için görüşmeler yapıyoruz."

Ocak ayından sonraki ilk zaman dilimine yetiştireceğiz. Bir alet var Notere gidiyorsunuz. Diyorsunuz ki malımı devret. Bankaya gidiyorsunuz ben buyum diyor. O mudur değil midir? Şuna biz elektronik kimlik doğrulama sistemi diyoruz. Biz noterlere vereceğiz bunu. Oraya gittiğiniz zaman bunu makineye sokacasını ve parmak izinizi vereceksiniz. Artık sahtecilik ortadan kalkacak."

KREDİ KARTI YÜKLENECEK Mİ?

"Kredi kartlarını da yükleyebiliriz. Bunun için bankalarla görüşmemiz gerekiyor."

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA