Bakan Koca Canlı Yayında Açıkladı! "Sputnik V" Aşısı da Çok Yakında

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs bilim kurulu toplantısının ardından basın açıklaması yaptı.

Bakan Koca Canlı Yayında Açıkladı! "Sputnik V" Aşısı da Çok Yakında

 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yayımladığı mesajda, youtube hesabından canlı yayın yapacağını, koronavirüs bilim kurulu toplantısının ardından gerçekleşecek basın açıklamasının saatinin 17.00 olduğunu duyurmuştu.

BAKAN KOCA ŞUNLARI SÖYLEDİ:

Bugünkü haftalık toplantıda, virüsün yeni veryantları, aşı ile ilgili son gelişmelerle birlikte mutasyonlar ele alınmıştır. Salgın yönetimi açısından önemli olan, toplumla iletişim konusuda gündem olmuştur. Vaka sayılarının artış hızı azaldı, gerek tedbirlerin gevşemesi, daha da önemli mutasyonlar sebebiyle, vaka sayıları hızlı artışa geçmişti. İçinde bulunduğumuz hafta başından itibaren vaka artış hızı azalmaya başlamış, gelecek günlerde düşeceği öngörülmektedir.

VAKA SAYILARINDA HEDEFLENEN DÜŞÜŞ SAĞLANMAZSA TEDBİRLER SIKILAŞTIRILACAK

Vaka sayısında hedeflenen düşüşün sağlanamaması halinde tedbirlerin sıkılaştırılması değerlendirilmiştir. Mutasyonlar vaka artış hızında etkili, hasta etmede daha güçsüz değil. Ülkemizde en çok görülen mutasyon, İngiltere varyantlı olarak bilinen türdür. Bu varyant son günlerde ne kadar hızlı yayıldığını gösterdi. Semptom göstermeyen vakaların, toplam vakalar oranında değişiklik yoktur. Büyük hasta yüklerini karşılasa da sağlık altyapıları sınırsız değildir.

YENİ BİR MUTASYON DAHA TESPİT EDİLDİ

Sağlık sistemimizin üzerindeki yükü düşürmek zorundayız. Hastalar iyileştikten sonra hayatlarına kaldıkları yerden devam etmektedir. Sağlık çalışanları ise hergün sürece yeniden başlamaktadır. Mevcut mutasyonlar dışında yeni bir tür ortaya çıktı. Hindistan varyantı olarak bilinen yeni bir tür mutasyon daha tespit edildi.

Ülkemizde henüz bu varyant tespit edilmese de yine hızlı bulaşan bu varyanta karşı tedbirler alınmıştır. Hindistan ve Hindistan temaslı seyahatlerden gelenler karantinaya alınarak, 14 gün gözetimin ardından ülkeye girişine izin veriliyor.

RUS AŞISI DA GELİYOR (SPUTNİK V)

Aşı programı Ramazan ayında da devam ediyor. Ramazan ayı ile aşı olmayı reddeden vatandaşlarımızın sayısı artmıştı. İftardan sonra da aşı olunabilmesi aşılama sürecine iyi yönde etki etti. İki aşı türü şu an aktif olarak kullanılmakta, bunların sayısını artırmaya yönelik çalışmalara devam ediyoruz. Çok yakında Sputnik V aşısının da devreye gireceğini belirtmek isterim. Yerli aşılarımızdan insan denemelerine ilk başlayan inaktif aşı adayımız faz 2 çalışmalarını tamamlamak üzere, Mayıs ayında faz 3 aşamasına geçilecek. Bu dönemde yaygın aşılama yapma imkanı olacak. Parçacık aşısı ise faz1 deneylerine başladı. Şu ana kadar sorun görülmedi. İkinci bir inaktif aşı adayının çalışmalarına da başlandı.

"GÖRÜŞTÜĞÜM BAKANLAR TAM KAPANMA ÖNERİSİNİ DESTEKLİYOR"

Gazeteci Candaş Tolga Işık, önümüzdeki hafta toplanacak Bakanlar Kurulu'nun ana gündeminin  tam kapanma olacağını vurgularken, bazı kabine üyeleriyle görüştüğünü ve bu bakanların tamamının yaklaşık 3 haftalık tam kapanmayı desteklediğini yazdı. 

Sosyal medya hesabından konuya ilişkin bir mesaj paylaşan Candaş Tolga Işık, "Hasta sayılarında dikkate değer bir düzelme olmazsa ki olacak gibi görünmüyor- pazartesi Bakanlar Kurulu'nun ana gündemi önümüzdeki hafta başlayıp bayram sonunda bitecek tam kapanma! Konuşabildiğim Kabine üyelerinin tamamı yaklaşık 3 haftalık bu tam kapanma önerisini destekliyor." ifadelerini kullandı.