Askere Gitmeyen 500 Bin Genç Yoklama Kaçağı Durumuna Düştü

Askere gitmeyen 500 bine yakın genci ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada, yasa değişikliği nedeniyle 500 bine yakın gencik yoklama kaçağı ve bakaya durumuna düştüğüne yer verildi.

Askere Gitmeyen 500 Bin Genç Yoklama Kaçağı Durumuna Düştü

500 bin gence şok: Asker kaçağı oldular.

Geçtiğimiz yıllarda askerlik yasası değişti ve uzun dönem ile kısa dönem askerlik 6 aya düşürüldü. Askerlik süresinin düşürülmesi ve bedelli askerlik sisteminin kalıcı hale gelmesi sonrası birçok genç asker kaçağı durumuna düştü. 

Yasanın değişmesi ile birlikte bedelli kalıcı hale geldi ve lise-dengi mezunu olan öğrenciler için daha önce 29 olan tecil yaşı 22 ye düşürüldü. Bu düzenlemenin ardından habersiz olan yüz binlerce genç ise yoklama kaçağı durumu ile bakaya durumuna düştü.  

Sözcü'den Deniz Ayhan, bugün kaleme aldığı yazısında, konu ile ilgili Cumhuriyet Halk Partisi Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya 'nın önerisine yer verdi. Bu öne

500 BİN YOKLAMA KAÇAĞI VE BAKAYA VAR

Edinilen bilgilere göre bu yasal düzenlemeden 500 bin genç etkilendi. lise mezunları için tecil yaşının 22 'ye düşürülmesi ile birlikte 500 bine yakın genç asker kaçağı ve bakaya görünüyor. 

"Bizler de anne babayız, ortada büyük bir haksızlık var, hep birlikte bu haksızlığı düzeltmemiz gerekiyor" diyen Kaya, konu ile ilgili yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Kanun değişikliğinden haberi olmayan binlerce gencimiz, yoklama kaçağı ve bakaya durumuna düştü. Yeni yasadan askerlik şubesindeki bazı memurların bile haberi olmadı. Gençlerimizin tecil hakları, bedelli hakları ve üniversiteye giriş hakları ellerin alındı. İş hayatı olan var, okul hayatı olan var. Binlerce gencimiz çaresizce ne yapacağını düşünüyor. Hayatlarını 29 yaş sınırına göre ayarlayan ve bedellinin kalıcı olduğunu sanan gençlerimiz büyük bir mağduriyet yaşıyor. Sayıları 500 bini bulan bu gençlerimizin psikolojileri bozulmuş, hayatları karartılmıştır."

YOKLAMA KAÇAĞI NEDİR?

Yoklama kaçağı, kanunda yer alan tanıma göre, 'yoklamada bulunmayan ve bulunamadıklarına dair bu kanunda yazılı bir mazeret gösterememiş olanlara denilmektedir. Bu kişilerin askerlik şubelerine gitmesi gerekmektedir. 

BAKAYA KALMAK NEDİR?

Askerlik çağına girenlerden son yoklamalarını yaptırarak askerlik kararı aldırdıkları hâlde çağrıldıklarında gelmeyen veya gelip de kıtalarına gitmeden toplandıkları yerlerden ayrılanlar, 'bakaya' olarak adlandırılıyor.

YOKLAMA KAÇAĞI , BAKAYA DURUMU NASIL ÖĞRENİLİR?

Yoklama kaçağı olup olmadığınızı ya da bakaya kalıp kalmadığınızı öğrenmek için e devlet kapısına gitmeniz gerekmektedir. Turkiye.gov.tr adresinde askerlik durumunuzu öğrenebilirsiniz.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA