Afrika'dan Gelen Tehlike! Prof. Dr. Şen Uyardı: 2 Gün Sokağa Çıkmayın

CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Afrika'dan ülkemize gelen toz taşınımına bağlı nedenle meydana gelen çamurlu yağışlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Afrika'dan Gelen Tehlike! Prof. Dr. Şen Uyardı: 2 Gün Sokağa Çıkmayın

Şen, acil işi olmayanların önümüzdeki iki gün dışarı çıkmaması gerektiğini söyledi.  Toz taşımınının insan sağlığına zararlarına vurgu yapan Prof. Dr. Şen, "İnsan nefes alırken 5 mikrometrelik partikelleri burnunda tutabiliyor. Burun ve ağız yoluyla ciğerlerimize kadar gidebiliyor. Demir de var bu tozun içinde. Nefes yoluyla alırsak bunu ciğerlerimizde tahribat yapabilir. Astım, KOAH hastalarından kalp hastalarına kadar etkileyebiliyor. Mantar ve bakterileri de ciğerlerimize kadar sokabiliyor" ifadelerini kullandı.

CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Şen ayrıca şunları söyledi: Tam bir hastalık havasındayız. Bugün ve yarın işiniz yoksa dışarı çıkmayın. Hava alamayacaksınız çünkü, maske de çok fazla işe yaramıyor. Batı'da yarın sabaha kadar devam ediyor. Anadolu'da, İç Anadolu ve Doğu'da yarın akşama kadar devam edecek. Nefes yolumuzla bu tozu almıyorsak bir sıkıntı yok. Solunum yoluyla almamamız lazım. Türkiye olarak söylüyorum acil bir işimiz yoksa dışarı çıkmayalım. Evde pencerelerden içeri girebilir o açıdan eve de dikkat etmek lazım.