Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: Cezaevlerinde Koronavirüs Vakası Yok

Adalet Bakanı'ndan koronavirüs tedbirleri ve meclise gelen infaz kanununa ilişkin açıklamalar geldi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: Cezaevlerinde Koronavirüs Vakası Yok

Adalet Bakanı Gül'ün açıklamasından satır başları:

(Cezaevlerinde tüm tedbirler alındı) Cezaevlerindeki herkes için gerekli tedbirler alınıyor. Aileleri müsterih olsunlar. Hem dezenfekte, hem ihtiyacı olan herkese dezenfekte ürünleri ücretsiz veriliyor. Tüm tedbirler alınmakta. Bilim kurulu tavsiyesi üzerine, açık görüşler de sona erdirildi. Sadece kapalı görüş bulunuyor. Cezaevinde bulunan mahkum ve tutuklulara hiç bir şekilde risk oluşmaması için her türlü tedbir alınıyor. Maske, eldiven tedarikleri alındı. Tüm mahkum ve tutuklulara yönelik tedbirler alınmaktadır. Telefonlar konusunda ilave haklar verildi. İleride de atılacak tüm adımlar personelimizin de vatandaşlarımızın da sağlığı için olacak. Cezaevlerinde pozitif rastlanan bir koronavirüs vakası yoktur. 

Sn. Cumhurbaşkanımızın daha önce de ifade ettiği gibi yeni yargı paketinin önümüzdeki haftalarda gündeme alınacağını söylemiştik. Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda çalışmalara başlamıştık. Tüm tarafların, yargı mensuplarını, ceza hukukçularını dinleyerek teknik çalışmalar yapıldı. Konu meclisimizin takdirinde olan bir konudur. Bu konuda AK Parti grubumuz son halini verdikten sonra, konsensüs ile siyasetin müzakaresi ile olaşacaktır. Daha insani temelde yansıtan düzenlemeler meclis takviminde düzenlemeye girecektir.

(İstanbul Adalet Sarayı'nda görevli hakimin eşinde koronavirüs çıkması) Hakim arkadaşımızın durumu iyi ben de görüştüm kendisiyle. Eşinin de pozitif çıkmıştı. Sağlık Bakanlığımız, sağlık çalışanlarımız  yakından takip ediyor. Adliyedeki ilgili komisyonumuz da tedbiri aldılar. Umarız ki vatandaşlarımız için bu süreci hep birlikte atlatmış oluruz.

(Meclise sunulan yeni düzenleme paketi) AK Parti grubumuzun verdiği teklif çok önemli düzenlemeler getiriyor. Bu kanunlaşırsa meclisimizin iradesiyle çok önemli değişiklikler gelecek. Yaklaşık 4 milyon davayı doğrudan ilgilendiren düzenleme söz konusu. Yargının daha hızlı bir şekilde, adil şekilde olmasına imkan sağlayacak düzenleme getirecek.  

Elektronik duruşma diyebileceğimiz bir düzenleme de söz konusu. Avukatlar , taraflar , ofisten bürodan duruşmaya katılabilecekler. 

İstinaflar ile ilgili düzenlemeler olacak. Duruşmanın daha erken sona ereceği düzenlemeler söz konusu.

Tüketici uyuşmazlıklarında da bir arabuluculuk öngörülüyor. Bugün verilen kanun teklifinde de bir arabuluculuğa imkan verecek.