Açık Cezaevi Ne Demek? Firar Nasıl Oluyor?

Açık Cezaevi ne demek? Açık cezaevlerine geçiş koşulları nelerdir? Açık cezaevlerinden firar nasıl olur? İşte açık cezaevleri hakkında detaylar.

Açık Cezaevi Ne Demek? Firar Nasıl Oluyor?

Açık Cezaevi ne demek?

Ceren Özdemir ciynayetinin ardından en çok merak edilen konu açık cezaevleri oldu. Vatandaşlar , Açık Cezaevlerinin ne olduğunu , burada kalanların hangi suçları işlediği , açık cezaevine geçme şartlarının ne olduğunu araştırmaya ve açık cezaevlerinden firarların nasıl olduğunu araştırmaya başladı.

AÇIK CEZAEVİ NE DEMEK?

Açık Cezaevleri, ceza süresinin azlığı veya belli bir kısmının kapalı cezaevinde infaz edilmiş olması halinde,hükümlülerin topluma kazandırılması, toplumla bağ kurması için tasarlanan cezaevleridir.

AÇIK CEZAEVİNE GEÇİŞ ŞARTLARI

Açık cezaevine geçiş şartları yönetmelikle belirlenmiştir. Söz konusu yönetmeliğin ilgili maddeleri şu şekilde;

Kasıtlı suçlardan üç yıl veya daha az hapis cezasına mahkum olan hükümlüler doğrudan açık cezaevine geçiş hakkına sahiptir. Örneğin, adam yaralama, dolandırıcılık, hürriyeti tahdit, mala zarar verme, tehdit gibi suçlarda mahkumun aldığı cezanın 3 yıl veya altında olması halinde doğrudan açık cezaevine geçiş hakkına sahiptir.

Cezaları yüksek güvenlikli cezaevlerinde veya kapalı cezaevlerinin yüksek güvenlikli kısımlarında infaz edilen hükümlüler, toplam cezalarının 1/3’ünü bu cezaevlerinde “iyi halli” olarak geçirip koşullu salıverilmelerine 3 yıl veya daha az süre kalınca açık cezaevine geçiş hakkını kazanabilirler.

Taksirli suçlarda ise beş yıl veya altında bir cezaya mahkum olan hükümlüler doğrudan açık cezaevine geçiş hakkına sahiptir. Örneğin, ölümlü trafik kazası veya iş kazası nedeniyle 5 yıl veya altında ceza alanlar doğrudan açık cezaevine geçiş hakkına sahiptir.

Hükümlü hakkında adli para cezası verildiği halde bu adli para cezası ödenmediği için hapis cezasına çevrilmişse bu ceza da doğrudan açık cezaevinde infaz edilir.

İcra-İflas Kanunu’nda düzenlenen icra-iflas suçları nedeniyle tazyik hapsine mahkum edilenler de doğrudan açık cezaevine geçiş hakkına sahiptir.

Ceza miktarı ne olursa olsun, örgütlü suçlar, örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlarda doğrudan açık cezaevine geçiş hakkı yoktur. Örneğin, cinsel taciz suçundan 2 yıl ceza alan bir kişi ceza miktarı düşük olsa bile doğrudan açık cezaevine geçemez. Bu suçlardan hükümlü olan kişiler, kapalı cezaevine alındıktan sonra aşağıda yazdığımız diğer koşulları sağladığında açık cezaevine geçecektir.

FİRAR NASIL OLUR?

Açık cezaevindeki bazı hükümlüler, haftanın belirli günleri izinli olarak çıkabiliyor. Ancak hükümlülerin kendilerine belirtilen saatte cezaevine giriş yapması gerekmektedir. O Saatte gelmeyenler firari sayılır. 

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA