81 Şehirdeki Korona Kısıtlaması Bugün Başladı (Düğünler İptal mi Yasak Ne Zaman Kalkar?)

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'ın imzası ile 81 şehirdeki valiliklere gönderilen yazıda yeni corona tedbirlerine yer verilmişti. Söz konusu genelgede tedbirlerin 4 Eylül günü başlayacağına yer verildi. İşte düğünler için kısıtlamalar.

81 Şehirdeki Korona Kısıtlaması Bugün Başladı (Düğünler İptal mi Yasak Ne Zaman Kalkar?)

Son dakika : Türkyie geneli korona kısıtlaması başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz gün bir genelge imzaladı. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca , düğünler, nikah ve nişan ile sünnet düğünleri için yeni bir tavsiye kararı aldıklarını söyledi.

Daha önce 14 şehir için getirilen kısıtlamaların Türkiye geneli geçerli olması için bir tavsiye kararı aldıklarını söyleyen Bakan Fahrettin Koca, bunu Cumhurbaşkanlığı 'na ilettiklerini söyledi. 

ERDOĞAN ONAYLADI VE YAYIMLANDI

Söz konusu tavsiye kararı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan genelgeye imzayı attı ve aynı gün gece saatlerinde koronavirüs genelgesi yayımlandı.

KISITLAMALAR BUGÜN BAŞLADI

Genelgede söz konusu kısıtlamaların 4 Eylül 2020 tarihinden itibaren Türkiye genelinde geçerli olacağına yer verildi. 

KINA - NİŞAN - SÜNNET - YEMEKLİ DÜĞÜN YASAK

Genelgede Türkiye genelinde nişan, sünnet, kına gecesinin yasaklandığı , düğünlerin ise nikah şeklinde ve en fazla 1 saat şeklinde olabileceğine yer verildi. 

İşte Genelgenin tam metni:

Düğünler nikah  merasimi şeklinde yapılabilecek, düğün ve nikahlar en fazla 1 saatte tamamlanacak 

OYUN DANS VE TOPLU YEMEKLER İKRAMLAR YASAK

Nikah merasimi şeklindeki düğün veya nikahlarda oyun oynanması ve dans edilmesine, toplu yemek dahil olmak üzere her türlü yiyecek-içecek servisi/ikramı yapılmasına izin verilmeyecek

65 YAŞ ÜSTÜ VE 15 YAŞ ALTI

Gelinle damadın birinci ve ikinci derece yakını olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 15 yaş altı çocukların düğünlere ve nikah törenlerine katılması yasaklanacak

EN AZ 1 KAMU GÖREVLİSİ DENETİM YAPACAK

Nikah merasimi şeklinde yapılacak düğün veya nikah törenlerine en az bir kamu görevlisinin görevlendirilmesi sağlanarak denetim faaliyetlerine ağırlık verilecek

İŞTE 7 TEDBİR

1. Sokak/köy düğünü, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan vb. etkinliklere müsaade edilmeyecek.

2. Ancak nikah merasimi şeklinde yapılabilecek olan düğünler ile nikahların en fazla 1 saat süre içerisinde tamamlanmasının sağlanacak.

3. Nikah merasimi şeklinde düğün veya nikah yapılacak düğün salonlarında, sandalye/koltuk düzeninin fiziki mesafe koşullarına uygun ve dans/oyun pisti/alanlarını da kapatacak şekilde oluşturulacak.

4. Nikah merasimi şeklinde yapılacak düğünler ile nikahlarda,  oyun oynanması/dans edilmesine, toplu yemek verilmesi de dahil olmak üzere her türlü yiyecek-içecek servisi/ikramı (paketli su servisi hariç) yapılmasına, hiçbir şekilde izin verilmeyecek. 

5. Gelinle damadın birinci ve ikinci derece yakını olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 15 yaş altı çocukların düğünlere ve nikah törenlerine katılması  yasaklanacak. 

6. Nikah merasimi şeklinde yapılacak düğün veya nikah törenlerine en az bir kamu görevlisinin (kolluk, zabıta vb.) görevlendirilmesinin sağlanarak denetim faaliyetlerine ağırlık verilecek.

7. İçerisinde bulunulan kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra nikah merasimi şeklindeki düğün ve nikahlarda, bu genelge ile düzenlenen hususlar dışında daha önce valiliklere gönderilen genelge ile Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan tüm kural ve tedbirlere eksiksiz riayet edilmesi sağlanacak.

UYMAYANA PARA CEZASI

Tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilecek.

Aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacak, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.

KISITLAMA NE ZAMAN KALKAR?

Kısıtlamaların kalkacağı tarih henüz belli değil. Yeni genelge gelene kadar kısıtlamalar sürecek. Kamubulteni.com mobil uygulamasını indirerek yeni genelge geldiğinde bildirimle haberdar olabilirsiniz.

KAMUBULTENİ.COM | ANKARA