26 Milletvekili İmzaladı! Kamudaki Süresiz Sözleşmeli Personel için Araştırma Önergesi

Cumhuriyet Halk Parisi Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal ve CHP'li 25 milletvekilinin imzasını taşıyan kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan süresiz sözleşmeli personelin sorunlarının tespit edilerek gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla hazırladığı meclis araştırma önergesi TBMM'ye sunuldu.

26 Milletvekili İmzaladı! Kamudaki Süresiz Sözleşmeli Personel için Araştırma Önergesi

Meclise sunulan teklifte, "Kamu kurum ve kuruluşlarında süresiz sözleşmeli personel olarak çalışanlar (657/4B) bu kurumlarda kendileriyle aym işi yapan kadrolu memurlarla aynı haklara sahip değildirler. Süresiz sözleşmeli personeller kadrolu memurların sahip olduğu özlük haklarına (tayin, terfi vb.) sahip değillerdir. Bu yüzden birçok mağduriyet ve hak kaybı yaşamaktadırlar. Bu yüzden süresiz sözleşmeli personellerin yaşadığı mağduriyetlerin, sıkıntıların, hak kayıplarının araştırılması ve çözüm yollarının belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98. Türkiye Büyük Millet Meclisi içtüzüğünün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz" ifadeleri yer alırken ilgili teklifin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı: 

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 4. Maddesinin B fıkrasına göre kamuda istihdam edilen yaklaşık 480 bin süresiz sözleşmeli personel vardır. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan süresiz sözleşmeli personeller (4B’li çalışanlar) kadrolu memurların sahip olduğu bazı haklardan mahrum bırakılmışlardır. Süresiz sözleşmeli personelin tüm ücreti gelir vergisine tabiyken kadrolu memurlarda sadece bazı maaş kalemleri gelir vergisine tabidir. 

Kadrolu memurlar çalıştığı yıla kıdem derecesine göre maaş alırken süresiz sözleşmeli personelin böyle bir hakkı yoktur. Süresiz sözleşmeli çalışan aynı görevi yaptığı kadrolu memurdan daha düşük maaş almaktadır. Kadrolu memur yurtdışı göreve başvurabiliyorken süresiz sözleşmeli çalışanın böyle bir hakkı yoktur. Eğer eşi başka şehirde ikamet ediyorsa ve işini süresiz sözleşmeli çalışanın bulunduğu şehre getiremiyorsa aile bütünlüğü sağlamaları bile mümkün olamamaktadır. Süresiz sözleşmeli çalışanların iş güvencesi yoktur. Mali yılın bitiminde sözleşmeleri yenilenmeyebilir. Süresiz sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesinin kamuya yükü yok denecek kadar az olmasına rağmen kadroya geçirilmemektedir. Bugün kamunun en önemli sorunlarından birisi çalışanların kanayan yarası süresiz sözleşmeliliktir