11 Şehirde Korona Kısıtlamaları (Taziye, Etkinlik, Düğün) Sokağa Çıkma ve Seyahat Yasağı Var mı?

Son dakika haberi: 11 şehirde düğün ve taziyeler ile etkinlikler için kısıtlama ile düzenleme kararları yayımlandı. İşte koronavirüs vaka artışı nedeniyle taziye, etkinlik, gösteri yasağı gelen şehirler ile düğünlerde düzenleme yapan Valilikler.

11 Şehirde Korona Kısıtlamaları (Taziye, Etkinlik, Düğün) Sokağa Çıkma ve Seyahat Yasağı Var mı?

Koronavirüste vaka artışı sonrası yeni kısıtlamalar: Taziyeler bazı illerde yasaklandı , düğünlere düzenleme geldi.

Koronavirüs pandemisinde vakaların son günlerde artış göstermesi ile birlikte yeni tedbirler gündeme gelmeye başladı. İl Hıfzıssıhha Kurulları tarafından alınan kararlara göre bazı il ve ilçelerde yeni kısıtlamalar yürürlüğe girdi.

SÜLEYMAN SOYLU: GÜNDEMİMİZDE YOK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu geçtiğimiz gün yaptığı basın açıklamasında vaka artışı nedeniyle sokağa çıkma yasağının olup olmayacağı sorusuna "Şu anda gündemimizde yok" şeklide cevap verdi. 

YENİ KISITLAMALAR

Bazı illerin hıfzıssıhha kurulları tarafından açıklamalar yapıldı. Açıklamalarda taziye, gösterilere yasak gelirken düğünlerle ilgili İçişleri Bakanlığı yeni düzenleme yaptı.

İşte kısıtlama gelen şehirler:

ŞANLIURFA'DA TAZİYELER YASAKLANDI

Valilik açıklamasında, "İlimizde son zamanlarda vaka artışlarına neden olduğu tespit edilen taziyeler ile ilgili olarak, ilimizde son dönemlerde arttan vaka sayılarını kontrol edebilmek amacıyla gerek taziye evleri, köy odaları ve benzeri ortak alanlarda gerekse evlerde taziyelerin yapılmamasına, cami görevlilerince cenaze sahiplerine duyuru yapılıp bilgi verilmesine ve kurallara uyulmayan taziyelerin kolluk kuvvetlerine bildirilmesine, konu ile ilgili kolluk kuvvetlerince her türlü tedbirin alınmasına" denildi.

KAYSERİ'DE TAZİYELER YASAKLANDI

Kaysrei Valiliği , yaptığı açıklamada "İlimiz genelinde taziye evlerinde, evlerde, açık alanlarda taziye yapılmasının yasaklanmasına, yukarıda alınan kararlara uymayanlar hakkında Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282'nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılmasına, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin ise Türk Ceza Kanununun 195'inci maddesi kapsamında gerekli adli işlem başlatılmasına oy birliğiyle karar verilmiştir”" dedi. 

MERSİN 'DE TAZİYELER YASAKLANDI

Mersin Valiliği tarafından yapılan açıklamada, "Toplu taziye uygulamasının olduğu durumlarda, taziye evlerinde, evlerde ve açık alanlarda taziye yapılmaması İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu üyelerinin oy birliğiyle kabul edilmiştir."  denildi. 

KONYA 'DA TAZİYELER YASAKLANDI

Konya Valiliği, toplu taziye uygulamalarında, taziye evlerinde, evlerde açık alanlarda taziye yapılmaması hususunda tekraren İlçe Hıfzıssıha Kurulllarında karar alındığı  kamuoyuna duyurdu.

BARTIN'DA PLAJLARA KISITLAMA

Bartın Valiliği tarafından yapılan açıklamada, plajlara belirlenen kapasite dışında misafir kabul edilmemesi ve kapasitenin dolması halinde toplu taşıma araçlarıyla dahi olsa giriş izni verilmemesi kararı alındığına yer verildi.

SASON'DA DÜĞÜN VE TAZİYE KISITLAMASI

Batman'ın Sason ilçesinde korona virüs vakalarında yaşanan hızlı artışın arından toplanan İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, taziyelerin yasaklanmasının yanı sıra düğünlere de kısıtlama kararı aldı. Kaymakam, ilçede her türlü taziyenin yasaklanmasına, düğünlerin ise kontrollü bir şekilde bütün katılımcılara  en az iki adet maske dağıtılmasına, kapalı su haricinde hiçbir şekilde yiyecek ve içeceğin verilmemesine, düğün sürelerinin en fazla 2 saat olasına ve katılımcıların oturacağı masalar arasında en az bir buçuk metre mesafe olması şartıyla yapılabileceği

KAHRAMANMARAŞ 'TA DÜĞÜN VE TAZİYE KARARI

Kahramanmaraş İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi tarafından alınan korona virüs tedbirleri kapsamında kent genelinde taziye ziyaretleri yasaklanırken, düğünlere ise 3 saat kısıtlama getirildi.

VAN'DA ETKİNLİKLER 20 AĞUSTOS 'A KADAR YASAK

Van Valiliği tarafındna yapılan son dakika açıklamasında, "Coronavirus salgınının görüldüğü andan itibaren, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun önerileri, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda salgının/bulaşın toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, sosyal mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla; Van ili coğrafi sınırları içerisinde 6 Ağustos tarihinden geçerli 20 Ağustos tarihi de dahil olmak üzere 15 gün süre ile; 2911 sayılı toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerine göre düzenlenecek gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantıları 2911 Sayılı Kanunun 17’inci maddesine istinaden yasaklanmıştır.”  denildi.

MUŞ'TA ETKİNLİKLER YASAKLANDI

Muş Valiliği tarafından yapılan açıklamada, “Etkinliklerin provoke edilerek şiddet hareketlerine ve terör örgütlerinin propagandasına dönüşebileceği, halkın yoğun olarak yaşadığı yerlerin hedef seçilebileceği, sansasyonel eylemler gerçekleştirilerek kamu düzeni ile halkın can ve mal güvenliğinin tehlikeye düşürülebileceği değerlendirilmektedir. Ayrıca önümüzdeki günler için yasa dışı örgütler ve uzantıları tarafından çeşitli sosyal medya platformlarında ülke genelinde eylem çağrıları yapılmaktadır" denildi ve şu şekilde devam edildi:

“Belirtilen olayların kamu düzenini etkileyecek şekilde ilimizde yaşanmaması ve olması muhtemel olayların önüne geçilebilmesi, tesis olunan huzur ve güven ortamı ile milli güvenlik ve kamu düzeninin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlüklerin ve genel asayişin korunması ile şiddet olaylarının önlenmesi ve terör örgütlerinin planlarının bertaraf edilmesi amacıyla; 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 19’uncu ve 22’nci maddeleri ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu 11’ inci maddesi (A) fıkrası hükümleri kapsamında; Valilik Makamı ve kaymakamlıkların uygun göreceği etkinlikler ile kamu kurum ve kuruluşlarının düzenleyeceği, resmi bayram, resmi anma günleri, resmi tören ve kutlamalar ile bu kurumların gelenek ve göreneklere göre yapacakları programlar, spor faaliyetleri ile bilimsel, ticari ve ekonomik amaçlarla yapılan etkinlik ve toplantılar hariç olmak üzere ilimiz mülki sınırları içerisinde (Polis ve Jandarma Sorumluluk Alanının Tamamı) tüm toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, açık veya kapalı yer toplantısı ile protesto eylemi, miting, çadır kurma, oturma eylemi, stant açma, açlık grevi, anma töreni, afiş, pankart ve poster asma, el ilanı ve bildiri dağıtma, imza masası açma, meşale yakma ve taşıma, konser, konferans, panel vb. tüm etkinlikler 01.08.2020 günü saat 00.01’den 15.08.2020 günü saat 23.59’a kadar 15 gün süreyle yasaklanmıştır.”

KİLİS 'TE TAZİYELER YASAKLANDI

Kilis Valiliği tarafından yapılan açıklamada, "Taziyelerin salgın döneminde toplu şekilde hiçbir ortamda yapılmamasını teminen, taziye evlerindeki taziye kabulü yasak olmaya devam etmekle birlikte, cenaze sahiplerinin evlerinde, işletmelerinde veya bu alanların yakın çevreleri ile diğer açık alanlarda taziye kabullerinin yasaklanmasına karar verilmiştir." denildi.

KASTAMONU 'DA DÜĞÜN VE TAZİYE KARARI

 Kastamonu'nun Tosya ilçesine korona virüs tedbirleri kapsamında taziyeler yasaklanırken, düğünlere de kontrol geldi. Düğün, nişan, sünnet gibi organizasyonlarda maske kullanımı ile fiziki mesafeye uyulması kurallarına aykırı durumlara kesinlikle müsaade edilmemesi gerektiği açıklandı.

TÜRKİYE GENELİNDE DÜĞÜNLERE DÜZENLEME

Geçtiğimiz gün yayımlanan genelgede hafta sonu yapılacak düğünlerde denetimlerin yapılacağı , sıkı denetimler olacağı, düğünlere katılacak vatandaşların kurallara dikkat etmesi gerektiğine yer verildi. 

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI - SEYAHAT YASAĞI VAR MI?

Seyahat yasağı ve sokağa çıkma yasağı hakkında henüz Türkiye 'de bir karar yok. 

Takip için TIKLAYIN

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA