Yeni Kanunda Taşerona Erteleme 2020

KAadroya geçen taşeron işçiler ile belediye işçilerine yeni kanunda erteleme geldi. Toplu sözleşme görüşmeleri ile ilgili yeni kanundaki maddenin detayları haberimizde. İşte o detay.

Yeni Kanunda Taşerona Erteleme 2020

Taşeronda toplu sözleşme detayı.

Yeni kanun teklifi önceki gün TBMM 'ye sunuldu. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş tarafından verilen kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu 'na verildi. Kanun tekflifinin verilmesi sonrası düzenlemenin tam metni yayımlandı. Yayımlanan tam metinde toplu sözleşme maddeleri dikkatleri çekti.

15 MADDEDEN OLUŞUYOR

Bazı borçların ertelenmesi , borçların yapılandırılması ve Covid-19 salgının sosyal hayata etkilerinin en aza indirilmesi için hazırlanan 15 maddelik kanun teklfii önceki gün TBMM 'ye sunulundu. TBMM Başkanlığı , söz konusu kanun teklifini TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu 'na gönderdi. Teklif komisyonda görüşülecek ve daha sonra oylanacak. Genel Kurulda da görüşülmesi sonrası kanun teklifi Cumhurbaşkanlığı 'na gönderilip Resmi Gazete 'de yayımlanacak. 

TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ MADDESİ

Hazırlanan kanun teklfiine baktığımızda tüm toplu sözleşme görüşmelerinin ertelenmesine ilişkin bir maddeye yer verildiği görüldü. 'Süre uzatımı, toplantı erteleme ve uzaktan çalışma' başlığı altında toplu iş sözleşmelerinin ertelenmesi ile ilgili şu maddeye yer verildi:

KADRO ALAN TAŞERON  İŞÇİLERİN TOPLU SÖZLEŞMESİ

Kadro alan taşeron işçiler, hala kadrodan önceki YHK kararına bağlı. Yüksek Hakem Kurulu ile imzalanan toplu sözleşmenin süresi ise 31 Ekim 2020 günü sona eriyor. Bu tarihe kadar yeni toplu sözleşme imzalanması gerekiyor. 

Yukarıdaki kanun Nisan ayında onaylanır ve yayımlanırsa Temmuz 'a kadar toplu sözleşme görüşmeleri yapılamayacak. Covid-19 tehlikesinin azalması sonrası Temmuz ayından sonra toplu sözleşme görüşmeleri yapılabilir. Ancak korona tehlikesinin geçmemesi durumunda bu süre , Cumhurbaşkanı tarafından 3 ay daha uzatılacak. Bu da toplu sözleşmenin ertelenmesi anlamına gelmektedir.

Ertelemenin sadece 3 ayla kalması durumunda ise işçileirn toplu sözleşmeleri yapılacaktır. 

BELEDİYE İŞÇİLERİ

Belediye işçilerinin toplu sözleşmeleri ise 30 Haziran 2020 'de sona erecek. Bu işçiler için normal şartlarda Haziran ayının ilk günlerinde toplu sözleşme görüşmelerine başlanması bekleniyordu.  Ancak Toplu sözleşme görüşmeler, kanun yürürlüğe girerse Temmuz 'un sonuna kadar yapılamayacak. Bu nedenle belediye işçileri için toplu sözleşme görüşmeleri ertelenecek.

Kadın erkek taşeron ve 4/D kamu işçileri bu sayfada >>  Bilgi alış verişi için TIKLA KATIL

TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİ BAŞLADIĞINDA BİLDİRİMLE HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN:

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN