Taşeronda Son Dakika Haberi... 4/D İşçiler İçin Cumhurbaşkanlığı'na Yazı Gönderildi

Kadroya geçen işçilerin toplu sözleşme görüşmeleri öncesi kritik açıklamalar gelmeye devam ediyor. İşkolu düzenlemesi konusunda iki büyük sendika karşı karşıya geldi.

Taşeronda Son Dakika Haberi... 4/D İşçiler İçin Cumhurbaşkanlığı'na Yazı Gönderildi

Taşeronda TİS öncesi kavga büyüyor. Cumhurbaşkanlığı'na yazı gönderildi. 

Kadroya geçen taşeron işçiler için toplu sözleşme sürecinde geri sayım sona eriyor. 31 Ekim tarihinde sona erecek TİS için önümüzdeki ay hazırlıkların tamamlanması ve Ekim ayının ilk günlerinde toplu sözleşme görüşmelerinin başlaması bekleniyor. 

İŞ KOLU TARTIŞMASI

İşçilerin toplu sölzşeme görüşmeleri devam ediyor. 4/D işçiler sendikaların toplu sözleşme görüşmelerinde istenecek zam oranı , talep edilecek sosyal ve mali haklar konusunu gündeme getirmesini beklerken sendikalar, iş kolu meselesi üzerinden tartışıyor. 

Bu konuda iki büyük sendika karşı karşıya geldi. Edinilen bilgilere göre Türk İş ile Hak İş sendikası iş kolu tartışması içine girdi. Hak İş düzenlemenin yapılmasını isterken Türk İş, düzenlemenin yapılması halinde sendikal düzenin alt üst olacağını söyledi. 

SÜREÇ SONA ERİYOR

Belediyeler bünyesine, kamu şirketlerinde ve kamu kuruluşlarında taşeron işçi iken kadroya geçirilen 1 milyona yakın işçi için süreçte sona gelindi. Bu işçiler, 31 Ekim tarihinden sonra  artık Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası’na göre yeni işkollarına geçiyor. Yasada, “bir işyerinde yürütülen asıl işe yardımcı işlerin de asıl işin girdiği işkolunda sayılacağı” hükmü yer alıyor. Belediyelerdeki işçiler geçişte hiçbir sorun yaşanmadı.

HAK İŞ ESKİ SİSTEMİ İSTİYOR

Hak İş Sendikası tarafından yapılan açıklamada sistemin eskisi gibi devam etmesini istiyor.

TÜRK İŞ : KALICI OLSUN

Türk-İş Sendikası ise, istisnai düzenlemelerin kalıcı hale getirilmesi yönünde birtakım girişimler olduğuna işaret ederek bağlı sendikalarını konu hakkında uyardı.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NA YAZI GÖNDERİLDİ

Bu konuda Cumhurbaşkanlığı’na da yazı gönderildiğini bildiren Türk-İş, yardımcı işlerde çalışanların da asıl işin yapıldığı işkolu bünyesindeki sendikada yer almaları gerektiğini savunuyor.

ÇEKİŞME BÜYÜYOR

Türk İş tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

- Ülkemizde 1947 yılından beri uygulanmakta olan işkoluna göre sendikalaşma modeline göre oluşan sendikal düzeni altüst edecek ve sendikalar arasındaki çekişmeleri kavgaya dönüştürecek.

- Bu uygulamada değişikliğe gidilmesi özel sektör için de olumsuz yönde bir emsal oluşturabilecek ve çoklu sendikanın yol açacağı rekabet şartları işyerindeki verimi ve iş barışını olumsuz etkileyecek.

- Bu istisna hükmün işyeri kavramını yok edip sanal işyerlerinin kurulmasını öngörmüş olması, işyerinin ölçüt alındığı yerleşmiş diğer iş hukuku kavramlarına da büyük zarar verecek.

- Bir işyerinde sadece bir toplu iş sözleşmesi olması kuralı ortadan kalkacağı için, aynı kamu işyerinde çalışma koşullarını düzenleyen birden çok toplu iş sözleşmesi söz konusu olabilecek.

- Bu durum işyerinde iş barışını bozacağı gibi, kamu kurum ve kuruluşları bakımından, birden fazla sendikayla muhatap olup birden fazla toplusözleşme bağıtlamak zorunda kalmaları sonucunu doğuracağı için, toplu pazarlık süreçlerini yönetilemez hale getirecek.

- Toplu iş sözleşmesi düzeninde eşitliğe aykırı sonuçlar doğurması da kaçınılmaz olacak.

Peki sizce bu düzenleme kalmalı mı? Yoksa değişmeli mi? Anket için  TIKLAYIN

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA