Son Dakika: Taşeronda Rekor Maaş Zammı: İkramiye ve Maaşlara Yüzde 60 Zam Geldi

Son dakika haberi: Bir belediyeden rekor zam geldi. Taşerondan kadroya geçen işçilere ve belediye işçilerine 2021 yılı için yüzde 60'lık maaş zammı yapıldı.

Son Dakika: Taşeronda Rekor Maaş Zammı: İkramiye ve Maaşlara Yüzde 60 Zam Geldi

Taşeronda rekor zam geldi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi şirketi Belde A.Ş bünyesinde çalışmakta olan binlerce işçi için toplu sözleşme imzalandı ve işçilere rekor maaş zammı yapıldı. Belediye bünyesinde çalışan 5 bin 700 işçi için Eylül ayında başlayan toplu iş sözleşmesinde imzalar sonunda atıldı ve söz konusu toplantı Büyükşehir'de düzenlendi. 

EN DÜŞÜK MAAŞ 4500 LİRA OLDU

Zam öncesi en düşük işçi maaşı 2500 lira seviyesinde iken zam sonrası en düşük maaş net 4500 lira oldu. 

Söz konusu toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Öz Güven-İş Genel Başkanı Ömer Yılmaz, Öz  Sağlık İş Genel Başkanı Devlet Sert, Yerel-Sen Genel Sekreteri Ali Danış, Hizmet-İş Şube Başkanı İdris Ersoy, sendikaların yöneticileri ve işçiler katıldı e imzalar atıldı. 

EN YÜKSEK ZAM

TİS imza töreninde konuşan Hizmet-İş Şube Başkanı İdris Ersoy, maaş zammına değindi ve  “Bu toplu iş sözleşme Büyükşehir tarafından bugüne kadar verilen en büyük zamdır. Belediye şirketleri arasında yapılan en iyi sözleşmedir. İşçi mutlu olursa Kocaeli mutlu olur diyen belediye başkanımız Tahir Büyükakın’a teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

BİR NUMARALI SÖZLEŞME

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise Kocaeli'yi unutmayacağını , 2 örneği olduğunu söyleyerek, “18 yaşında deniz kuvvetlerinde işe başladım. İkincisi konfederasyonumuzun bu noktaya gelmesinde büyük emeği olan Necati Çelik bu şehrin çocuğudur. Bu nedenle başka şehirlerle kıyaslayamam. Bugüne kadar imzaladığımız toplu iş sözleşmeleri arasında bir numaradır. Bu şehri dünya şehri yapmak için gece gündüz çalışan belediye başkanımız, ekibi ve siz işçiler tarih yazıyorsunuz.

Yeni bir dönemin başlangıcı olarak bu sözleşmeyi kabul edin. Bu sözleşme ile elbette tüm talepleriniz yerine gelmedi. Ama kadrolu işçilerle aranızdaki fark azaldı. Yüzde 60’lara varan kazanımlar elde ettik. Bu şehir bir emek şehridir. Türkiye sendikal hareketinin merkezidir. Burada barış içinde çatışma ve kavga etmeden bu şehrin özünde barış ve kardeşliğine katı vererek, demokratik hakları sonuna kadar kullanıp toplu sözleşmeleri masasında bitirmek büyük başarıdır. Bütün dünyanın pandemi nedeniyle kiriz içinde olduğu bir dönemde toplu sözleşmenin imzalanması kadar barışın sağlanması da büyük başarıdır.

Bundan sonra toplu iş sözleşmesi ile elde ettiğimizin zamanında ödenmesi de çok önemlidir. Pandemi döneminde 200 milyon işçi işini kaybetti. Bizim bir görevimiz de işimizi ve aşımızı burada korumaktır. Tahir Büyükakın’a teşekkür ediyorum. İşçiye bakışının bundan sonra da devam edeceğine inanıyorum. Masada sorunları konuşup çözüyoruz. Yazılan ve çizilenlerin hiçbir anlamının olmadığı bu masa gösteriyor” ifadelerini kullandı. 

MUTLULUĞU GÖRMEK YETERLİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ise işçilerin mutluluğuna değindi ve, “Bu sözleşmenin sizin yüzünüzdeki gülümseme ile bitmesi en güzel olan hizmet benim için. Çalışanını mutlu etmeyen belediye vatandaşını mutlu edemez. Çalışana verebileceğimizin en iyisi ne ona baktık. Başka bir niyetimizin olması abes ve iştigal olur. Bu aynı zamanda imkanlarla ilgili. gönlümden şu an verdiğimizin 5 katını verelim. Ama bir sözleşme yapmak zamanı geldiğinde o verilen hakların ödenmesi önemlidir. Ödeyebileceğimiz ücretin en iyisini verdik. Şu anda maaşlarımızı ödüyoruz. Farklı farklı günlük ücretler var. An aşağıdaki ve en yukardaki ücreti yaklaştıralım dedik. 98 lira olan yevmiyeleri 125 liraya çıkardık ve 10 lira seyyanen zam verdik. 2500 işçi kardeşimizin toplam yüzde 60 oranında iyileştirme yaptık. 2 evladı olan bir kardeşimizin giydirilmiş ücreti 4 bin 900 lira oldu. Annenizin ak sütü kadar helal olsun. Tabi bir de enflasyon farkının ödenmesi gerekiyor. Bunun üzerine de 2 puan refah payı ekledik ve yüzde 16 zam yaptık.

Çok kaos bekleyenler vardı. Bütün gün bunu düşünenler vardı. Bu memlekettin evlatlarının gözyaşları nasıl akar, belediyenin ayağı nasıl tökezlenir diye bekleyenler var. bu kez de hevesiniz kursağınızda kaldı. Bundan sonra da her seferinde hevesiniz kursağınızda kalacak. hem içerde hem de dışardakilere söylüyorum. Biz mücadelemizden hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz. Sözleşme ile birlikte şehrimize daha güzel hizmet edeceğiz. Farklarla ilgili dedikodu yapıyorlardı. Aradaki farkı elbette vereceğiz. Bunu bile konuşuyorlar. 2021 Ocak maaşınızla birlikte farklarınız olan bürüt olarak 5 bin 87 lira hepinize ödenecek.

Zamlardan sonra buradan bir şey çıkartır mıyız diye düşünenler yine çok üzüldü. Onlar yine üzülecekler ve hep üzülmeye devam edecekler. Ne işçimiz üzülecek, ne de bu memleketin evlatları üzülecek. Bu sözleşmede benim içime sinmeyen bir yer kaldı. Ramazan ve kurban bayramında 120 lira veriyorduk. Kurban bayramında 1000 liraya, ramazan bayramında ise 500 liraya çıkardık ama kurban 1000 liraya alınmaz. 500 lira ile çocukların masrafları karşılanmaz. Bu nedenle ramazan 1000, kurban 1500 lira yapalım” ifadelerini kullandı.

EN DÜŞÜK YEVMİYE

Anlaşma ile 98 ile 125 lira arasında olan yevmiyeler bürüt 157,4 liraya,

yevmiyesi 144 liraya kadar olan işçilerin yevmiyeleri bürüt 180,66 liraya,

yevmiyeleri 156 lira olan işçilerin ise bürüt 194 liraya

çıkartıldı.

EK ÖDEMELER VE ÇALIŞMA SAATİ: İKRAMİYE ARTTI

Yevmiyesi brüt 157,4 liraya çıkartılan evli ve 2 çocuklu işçi aylık sosyal haklarla birlikte net 4 bin 900 lira,

yevmiyesi brüt 180,66’ya çıkartılan evli ve 2 çocuklu işçi sosyal haklarla birlikte 5 bin 385 lira,

yevmiyesi brüt 194 lira olan evli ve 2 çocuklu işçi aylık 5 bin 643 lira alacak.

İşçilerin ikramiyeleri 20 günden 30 güne çıkartılırken, izin harçlığı 700 liraya çıkartıldı. Haftalık çalışma saatleri 40 saatte indirilen işçilere kurban bayramında 1500, ramazan bayramında ise 1000 lira bayram harçlığı verilecek.

DİĞER BELEDİYELERE VE TEMMUZ AYINDAKİ TİS'E ÖRNEK OLSUN

Temmuz ayında kamu işçileri için toplu sözleşme başlayacak. Yüzde 60'lık maaş zammının diğer tüm toplu sözleşmelere örnek olması gerekmektedir.