Son Dakika Haberi: 4/D İşçiler İçin TİS ve Maaş Zammı Açıklaması Geldi (Kadroya Geçen Taşeron İşçiler)

OHAL kapsamında yayımlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 1 milyona yakın taşeron işçi kamuya alınmıştı. Kadroya alınmaları sonrası işçiler maaş konusunda birçok sıkıntı çekti. Ancak YHK kararı 1 Ekim 'de sona eriyor ve işçiler için yeni dönem başlıyor.

Son Dakika Haberi: 4/D İşçiler İçin TİS ve Maaş Zammı Açıklaması Geldi (Kadroya Geçen Taşeron İşçiler)

Kadroya geçen taşeron işçiler için yeni dönem.

OHAL kapsamında yayımlanan KHK ile kamuya alınan 1 milyona yakın taşeron işçi için yeni süreç başladı. Belediyelerde çalışan işçiler için sendika değişimi Temmuz ayında başlarken diğer işçiler için ise bu 1 Kasım günü yapılacak. 

1 Kasım 'dan sonra bu işçiler toplu sözleşme süreçlerine dahil olma hakkı elde edecek. 

İŞKOLU

"Tek işyerinde, tek sendika" uygulaması yıllardır devam ediyor. Bu nedenle birçok işçi, mecbur olarak tek sendikaya üye olıyor. Hak İş 'in 700 bin üyesi var. Bu üyelerden 200 bini farklı sendikalara geçecek. Hak İş Başkanı Mahmut Arslan ise bu düzenlemenin iptal olmasını , işçilerin sendikada kalmasını istiyor. 

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk ise bu konuda yaptığı açıklamada, “Zaten o kararname mayısta yürürlüğe girdi. Sendikalar da o zaman bir şey söylemedi, kısmen uygulamaya girdi. Şimdi niye kamuda uygulanmasın, bizim öyle bir beklentimiz yok" demişti.

TİS 'E DAHİL OLUYORLAR

Kadroya geçen işçiler , YHK kararına bağlı olarak maaş zammı alıyordu. Ancak yeni süreç 1 Kasım tarihinden itibaren başlıyor. Bu süreçde ise kademeli bir geçiş gündemde. Buna göre merkezi idarelerde çalışan işçiler, kendi işyerlerinde geçerli olan toplu sözleşmeye 1 Ekim itibarıyla dahil olacak. Yerel yönetimlerde ise bu  Temmuz ayında zaten başlamıştı. 

SEYYANEN ZAM OLACAK MI?

Kadro öncesi yüzde 4+4 maaş zammı alan işçiler, 2 yılda enflasyona ciddi oranda ezildi. 2018 yılında enflasyon yüzde 20 seviyelerinde 2019 yılında ise yüzde 11 seviyelerindeydi. Toplam enflasyon yüzde 31  olurken işçiler 2 yılda toplam yüzde 16 zam aldı. 

Maaşları enflasyona ezilen işçiler , seyyanen en az 1000 TL zam istiyordu. Ancak bu süreçte yeni toplu sözleşme yapılmaması , işyerlerindeki toplu sözleşmeye dahil edilmeleri durumunda seyyanen zamın gelmeyeceği bekleniyor. 

TAŞERON - 4/D HABERLERİ İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN:

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN