Oranlar Değişti: İşte Taşerona Gereken En Düşük Seyyanen Zam (Kadroya Geçen 4/D İşçiler)

Kadroya geçen 4/D'li işçilerin TİS bekleyişi devam ederken küçük bir hesaplama yapıldığında , maaşlara yapılması gereken en düşük seyyanen zam oranı da ortaya çıktı.

Oranlar Değişti: İşte Taşerona Gereken En Düşük Seyyanen Zam (Kadroya Geçen 4/D İşçiler)

4/d işçilere gereken seyyanen zam.

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon hedefini açıkladı ve daha önce yayımlanan tahmin yükseltildi. Daha önce yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 8.9 olarak açıklanmıştı. Ancak geçen hafta bir açıklama geldi ve Merkez Bankası yılsonu enflasyon tahminini yüzde 12.47'ye revize etti. Bu açıklamanın ardından gözler memurların ve işçilerin maaş zammına çevrildi. 

KADROYA GEÇEN İŞÇİLER 2 YILDIR MAĞDUR

2018 yılında imzalanan toplu iş sözleşmesi gereği her yıl yüzde 4+4 maaş zammı alan işçiler, 2 senede toplamda yüzde 16 seviyesinde bir maaş zammı aldı. Ancak açıklanan enflasyon bunun çok üzerinde. YHK 'nın toplu iş sözleşmesinde işçilere maaş zammına şu şekilde yer verildi:

Buna baktığımızda ve bir hesaplama yaptığımızda işçiler 2018 yılından bu yana yüzde 20 'lik maaş zammı yapılmış durumda. Şimdi de açıklanan enflasyon rakamlarına bakalım:

2018 yılı enflasyonu: Yüzde 20,30

2019 yılı enflasyonu: Yüzde 11,84

2020 yılı enflasyon tahmini: Yüzde 12. 47

3 yıllık toplam enflasyona baktığımızda ise yüzde 44.61'lik bir oran karşımıza çıkıyor. İşçilerin aldıkları maaş zammına baktığımızda ise enflasyonun yarısı kadar bile yapmıyor.

SEYYANEN ZAM TALEBİ TİS ÖNCESİ İŞÇİLERİN GÜNDEMİNDE

İmzalanacak yeni toplu sözleşmeden önce yüz binlerce 4/D kamu işçisi seyyanen maaş zammı taleplerini yineliyor. İşçiler , enflasyondan doğan kayıplarının karşılanmasını ve makul bir maaş zammı talep ediyor. Enflasyon maaş zammı oranına baktığımızda en az yüzde 24.61'lik bir seyyanen zam yapılması talep ediliyor. 

En düşük işçi maaşı 2416 TL. Bu orana seyyanen bu oranda zam yapılırsa en düşük işçi maaşı 3010 TL seviyesine çıkar. Seyyanen zam sonrası Toplu Sözleşmede makul bir maaş zammı talep ediliyor. 

Sizce maaş zammı ne kadar olmalı? Yorum kısmı aşağıda.

TAŞERON VE 4/D AÇIKLAMASI GELDİĞİNDE BİLDİRİMLE HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN:

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN