Nakdi Ücret ve Taşeronda Son Dakika Açıklaması Geldi: Maaşlara Zam Cumhurbaşkanlığı'nda!

Son dakika haberi: Taşeron ve nakdi ücret desteğine zam talebi Cumhurbaşkanlığı'na iletildi. Maaşlara zam talebi rapor halinde verildi.

Nakdi Ücret ve Taşeronda Son Dakika Açıklaması Geldi: Maaşlara Zam Cumhurbaşkanlığı'nda!

Taşeron ve nakdi ücret zammı Cumhurbaşkanlığı'nda.

Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında bir görüşme gerçekleşti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen toplantıda önemli gündem konuları ele alındı. Atalay, çalışma hayatına dair sorunları, son dönemlerde yaşanan mağduriyetleri Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'a iletti ve sorunların derlendiği raporu sundu. 

Atalay konu ile ilgili yaptığı son dakika açıklamasında, "İçerisinde bulunduğumuz Kovid-19 salgın sürecinde her türlü iş veya hizmet sözleşmesi, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında işverence feshedilemiyor. İstisna kapsamında tutulan bu haller son dönemde bazı işverenlerce işçileri işten çıkarma yöntemi haline geldi. Özellikle sendikal örgütlenen işçilerin bazı işverenlerce ilgili haller bahanesiyle iş akitleri feshediliyor ya da işçiler ücretsiz izne gönderilerek cezalandırılıyor. Ülkemizin dört bir tarafında binlerce işçi bu yöntemle haksız şekilde işten çıkarıldı. Bu şekilde işten çıkarılan işçiler işsizlik sigortası, ihbar ve kıdem tazminatlarını alamamakta. Ahlak ve iyi niyet kuralları bahanesiyle iş akitleri feshedilen işçiler, bu gerekçe nedeniyle işsizlik ödeneğinden de yararlanamıyor. İşten çıkarma yasağı her yönüyle işçi aleyhine işliyor. İş Kanunu'nun 25/2. maddesi kapsamında haksız ve kasıtlı olarak iş sözleşmesi işverence feshedilen işçinin hukuk yollarına başvurup haklarını alabilmesi yıllarca sürüyor. Kaldı ki yargılama süreçlerinin tüm maddi yükü de peşin ödeme sistemi gereğince davasını kazanana kadar işçinin üzerinde kalıyor." dedi. 

NAKDİ ÜCRET DESTEĞİNE ZAM TALEBİ

Ücretsiz izne çıkarılan vatandaşların aldığı maaşların en az asgari ücret seviyesine kadar çıkartılması gerektiğini söyleyen Atalay, bazı işverenlerin kıdemi fazla olan personelleri ücretsiz izne gönderdiğini, tazminat ve işten çıkarma yasağı nedeniyle işten çıkaramadığı, onları işten çıkmaya zorladığını bildirdi ve  "Bazı işverenler kıdemi fazla olan işçileri ücretsiz izne göndermekte ve aylar boyunca işe geri çağırmamakta, bu işçileri istifaya zorlamakta. Bu durumdaki işçiler, mevcut iş sözleşmeleri sona ermediğinden hukuken korumasız kalmakta." dedi. 

Atalay, nakdi ücret desteği ile ilgili, "İşçi ve ailesinin bu ücret ile temel ihtiyaçlarını karşılaması, artan hayat pahalılığı nedeniyle son derece güçtür. İşçi işten çıkarılmamakta ancak yaşamını da sürdürmekte zorlanmakta. Bu nedenle nakdi ücret desteğinin en az asgari ücret seviyesine yükseltilmesi gerekiyor. Aile durumu dikkate alınarak ödeme yapılmasının da isabetli olacağı düşünüyoruz." dedi.

Öte yandan bu sene yapılacak toplu sözleşmeler öncesi maaş konular, taşeronda yaşanan sorunlar ve çalışma hayatındaki sorunlar Cumhurbaşkanı Erdoğan'a birinci elden sunuldu.

Siz de aşağıdaki yorum kısmından yaşadığınız mağduriyeti yazabilirsiniz.