4/D İşçileri ve Taşeronda Maaş Zammı, Enflasyon Farkı Ödenmesi Önergesi Yayımlandı

Son dakika haberi: Taşeron işçiler ile 4/D'li işçilerin maaş zamları ve işçilere yeni toplu sözleşme görüşmelerinde enflasyon farkı ödemesi kararının çıkması için önerge Meclise sunuldu.

4/D İşçileri ve Taşeronda Maaş Zammı, Enflasyon Farkı Ödenmesi Önergesi Yayımlandı

Taşeronda sondakika açıklaması: Maaş zammı önergesi Mecliste.

2020 yılı toplu sözleşme görüşmeleri için geri sayımda son haftalara girilirken TBMM'ye taşeron ve kamuya geçen işçilerin maaşlarına zam önergesi verildi. Kayseri Milletvekili Dursun Ataş verdiği soru önergesinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk 'a maaş zammı taleplerini iletti ve bazı çalışmalarla ilgili sorular sordu.

TBMM 'YE SUNULDU

Meclise sunula önergenin metni şu şekilde:

24 Aralık 2017 tarihinde yayınlanan 696 sayılı KHK ile kamu kurum ve kuruluşlarında hizmet alım (TAŞERON) yöntemi ile çalışan 900 bin işçi Devlet Kadrolarına veya kamu kuruluşlarına ait şirketlere işçi statüsünde geçiş yaptı. Geçiş yapan personel içerisinde teknik konularda görev yapan yükskeokul mezunları da bulunmaktadır. Bu yüksekokul mezunları, diğer işçiler gibi aynı şartlar altında çalışmaktadırlar.

Geçiş yapan personelin ücretleri ile sosyal hakları, 12 Nisan 2018 tarihinde çalışma ve sosyal ghüvenlik bakanlığı tarafındna yayımlanan 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 23. maddesi uyarınca düzenlenmiştir. Bu düzenleme ile geçiş yapan işçilerin ücretleri ve sosyal hakları 31 Ekim 2020 tarihine kadar altı ayda bir yüzde 4 zam gelecek şekilde belirlenmiştir. Asgari ücrete gelen zamlarla işçilerimizin maaşları asgari ücretin bile altında kalmıştır.

"NE NAKDİ ÜCRET NE YARDIM ALMADILAR"

Ekonomik olarak zor günlerden geçen işçi kardeşlerimiz maaşları pandemiyle birlikte adeta erimiştir. Paraları pul olan işçi kardeşlerimize çalıştırkları için doğrudan nakit desteği de sağlanmamış ve işçilerimiz diğer yardımlardan da faydalanmamışlardır. 

Bu bilgiler ışığında;

1- 31.10.2020 tarihinden itibaren işçilerimizin ücretlerine uygulanacak zam oranlarıyla ve diğer özlük haklarıyla ilgili, bakanlığınızca bir çalışma yapılmakta mıdır?

2. Enflasyonun ayarlamalı da olsa yükseldiği bu dönemde, bakanlığınız işçilerimizi enflasyona karşı korumaya yönelik bir çalışma yapmakta mıdır?

3- İşçi ücretlerine, memur maaşlarında uygulandığı gibi, enflasyon farkı oranı adı altında bir uygulamaya yönelik çalışmanız var mıdır?

4- İlgili kanunla geçiş yapan yüksekokul mezunlarının sosyal hakları üzerine yönelik bir çalışma var mıdır?

TİS ÖNCESİ ÖNEMLİ ÖNERGE

Temmuz ayının 3 'üncü haftasında , pandemi nedeniyle ertelenen TİS görüşme yasağı sona erecek. TİS yasağının sona ermesi sonrası taşeron ve kamu işçilerinin maaş zamları, özlük hakları için toplu sözleşme görüşmesi tarihi belirlenecek.

TİS SÜRECİNDEN HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN:

Android için >>> TIKLAYIN

İOS için >>> TIKLAYIN