Merkez Bankası Enflasyon Raporunu Açıkladı Yıl Sonu Enflasyon Beklentisi Açıklandı

Son Dakika. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu yılın 3. Enflasyon raporunu canlı olarak açıkladı. Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 60,4 oldu.

Merkez Bankası Enflasyon Raporunu Açıkladı Yıl Sonu Enflasyon Beklentisi Açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın 3. enflasyon raporunu açıklıyor. Kavcıoğlu açıklamasında "Küresel enflasyondaki güçlü seyir devam etmektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan enflasyon tahminleri son 25 yılın en üst seviyelerine ulaşmıştır" dedi.

Merkez Bankası nisan ayında gerçekleşen bir önceki toplantıda yüzde 23,2 olan yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 42,8'e yükseltmişti.

Kavcıoğlu, yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 42,8'den yüzde 60,4'e yükseldiğini açıkladı.

Kavcıoğlu'nun açıkladığı enflasyon raporunda 2022 ve 2023 yılı enflasyon tahmini gıda fiyatları varsayımları yukarıya doğru güncellendiğini belirtti.

Enflasyonun 2022 yıl sonunda orta noktası ise yüzde 60,4 olmak üzere, yüzde 56,9 ile yüzde 63,9 aralığında olarak aktarıldı.

TCMB, enflasyonun 2023 yıl sonunda yüzde 19,2 olarak gerçekleşeceğini tahmin etti.

Başkan Kavcıoğlu’nun Açıklamalarında Satırbaşları;

"Yılın ikinci çeyreğinde gerçekleşen jeopolitik riskler ile pandemiden kaynaklanan aksamalar küresel iktisadi faaliyeti olumsuz etkilemektedir. Enflasyondaki yükselişin beklenenden uzun sürebileceği düşüncesiyle alınan Para Politikası kararları finansal piyasalarda belirsizliğe ve ekonomide yavaşlama olasılığını güçlendirmektedir.

Yaşanan büyük arz şoklarına rağmen yurt içi iktisadi faaliyet kesintisiz devam etmektedir. Pandemi sonrasında hızla normalleşen ve imalat sanayi öncülüğünde dış ticarette dönüşüm geçiren Türkiye ekonomisi yüzde 2022 birinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 7,3 büyümüştür. Net ihracat büyümeye pozitif katkı sağlamaya devam etmiştir.

Türkiye ekonomisi üretim, ihracat ve istihdamı artırmayı merkeze alan bir yapısal dönüşüm sürecindedir. Cari dengemizdeki iyileşme eğilimi devam etmektedir. Türkiye ekonomisi 2004 yılından bu yana ilk defa ve üst üste cari fazla vermiştir.

Küresel emtia fiyatları normalleşme eğilimine girdiğinde, ekonomimiz cari fazla verme kapasitesine ulaşmış olacaktır, bu durum Türkiye ekonomisi için yöne bir dönemin başlangıcına, kısa vadeli finansman ihtiyacının asgariye indiği ihracata dayalı büyümeye işaret etmektedir. Yatırım harcamaları sağlıklı ve sürdürülebilir olarak sağlıklı bir çerçevede devam etmektedir.

Özellikle sanayi üretimi öncüsü olan makine teçizat yatırımları istikrarlı büyümeye işaret etmektedir. Makine-Teçhizat yatırımları 2022 yılının ilk çeyreği itibarıyla milli gelir içindeki payı yüzde 18 ile tarihsel olarak en yüksek seviyesine ulaşmıştır. İkinci çeyrekte iç talep yataya yakın seyrederken, sanayi üretimi dış talebin de etkisiyle gücünü korumuştur. Sanayi üretiminde gözlenen artış imalat sanayinin geneline yayıldı. Güçlü ekonomik büyüme kapasite kullanım oranlarına da yansımaktadır. Göstergeler ilave kapasite işaret etmekte ve yatırım talebini desteklemektedir. Kapasite artışları son dönemde yatırım iştahı yüksek olan firmaların bulunduğu sektörlerde daha da belirgin olarak ortaya çıkmaktadır. Eğilimin yatırım malı üreten ve ihracatçı sektörler başta olmak üzere güçlendiğini gözlüyoruz."

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /