KPSS Lisans'ta Siyasetname Sorusu: "Siyasetname Nedir? "

Kamu Personeli Seçme Sınavı (Lisans) GY-GK oturumuna katılan adaylardan sınavlara ilişkin ilk yorumlar gelmeye başladı. Sınavda yer alan Siyasetname sorusu adayları zorladı. Peki Siyasetname nedir, ne anlama geliyor? bu sorunun yanıtı ve çok daha fazlası KPSS lisans ile ilgili tüm gelişmeler ve ÖSYM'nin yapacağı açıklamalar bu haberimizde.

KPSS Lisans'ta Siyasetname Sorusu: "Siyasetname Nedir? "

Milyonlarca memur adayının heyecanlı KPSS süreci KPSS Lisans oturumlarıyla başladı. GY-GK oturumuna katılan adaylar kamu bültenine yaptıkları yorumlarda sınavda yaşadıkları heyecana ilişkin, "Türkçe'yi bile unuttum" ifadelerini kullanırken, sınavdaki siyasetname sorusu da adayların akıllarında kalan başlıca sorulardan biri oldu. Peki, Siyasetname nedir? Siyâsetnâme, Arap, Fars, Hint ve Türk edebiyatlarında devlet adamlarına yöneticilik sanatına ilişkin bilgiler veren yapıtların genel adıdır.

Genel olarak hükümdarlar için kaleme alınmış olan siyâsetnâmelerde onların sahip olması gereken nitelikler, saltanatın koşulları ve kuralları anlatılır. İdeal bir devlet örgütünün nasıl olması gerektiği belirtilir ve kötü yönetimlerin zararlı sonuçları açıklanarak yöneticiler uyarılır. Bir ülkenin siyasal ve toplumsal yaşamını, askeri ve mali örgütlerini yasa ve tüzüklerini, toplumun gelenek ve göreneklerini de tanıtan yapıtlar olan siyasetnameler dinsel temellere de dayanır. Kur'an'dan, hadislerden ve tarihten de örnekler gösteren bu tür yapıtlarda, geçmişteki kötü olaylar, zalim, deneyimsiz ve cahil hükümdarların ve vezirlerin yol açtığı felaketler, öyküler ve fıkralar anlatılır. Siyâsetnâmelerde siyaset kavramının çeşitli anlamları açıklanmıştır: hayvan terbiyesi, valilik, idare, ceza, idam, icraat, diplomasi gibi. Siyaseten katl bir cezalandırmadır ve meydan-ı siyaset, idam cezalarının uygulandığı yerdir.

KPSS LİSANS HEYECANI BUGÜN BAŞLADI, ÖN LİSANS İÇİN GERİ SAYIM SONA ERİYOR

ÖSYM Tarafından Açıklandı Kamu Personeli Seçme Sınavı'na lisans düzeyinden giren adaylar bugün gerçekleşecek iki oturum için ter dökerken, KPSS'ye ön lisans düzeyinden girecek adaylar için de geç başvuru süreci 10 Eylül 2020 tarihinde ÖSYM'nin resmi sayfasından başlayacak. KPSS Ön lisans için zamanında herhangi bir gerekçe ile başvuru işlemlerini tamamlayamayan adaylar için ÖSYM'nin bir kaç senedir uygulamaya koyduğu geç başvuru sayesinde başvuru imkanı getirildi. 

ÖSYM'NİN KPSS ÖN LİSANS İÇİN BELİRLEDİĞİ GEÇ BAŞVURU TARİHİ 
Geç başvuru imkanı ile daha önce ilan edilen başvuru tarihlerinde herhangi bir sebeple başvuru yapamayan adaylar bir gün içerisinde geç başvuru ücretini de ödeyerek işlemlerini tamamlayabiliyor ve bu sayede ilgili sınava girme imkanına sahip oluyor. Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) Önlisans için 21 Ağustos ile 2 Eylül 2020 tarihlerinde başvuru yapamayan adaylar, 10 Eylül 2020 tarihinde ÖSYM'nin ais.osym.gov.tr adresi üzerinden 11 Eylül 23.59'a kadar başvuru işlemlerini tamamlayabilecekler. KPSS Ön lisans sınavı ise ÖSYM'nin sınav takvimine göre 25 Ekim'de saat 10.15'te başlayacak.