Dünyanın Merakla Beklediği İmza Atıldı

Son Dakika. Tahıl Koridorundan dünyanın beklediği imza geldi. Toplantıya Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Guterres’te katıldı.

Dünyanın Merakla Beklediği İmza Atıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri António Guterres'in katılımıyla Dolmabahçe Ofisi'nde tahıl koridoru anlaşması imzalandı. Guterres, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çabalarından dolayı teşekkür etti. Guterres konuşmasında, "Türkiye Cumhuriyeti'ne Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok teşekkür ederim, bu süreç sizin ısrarınızla oldu. Herkesin faydası olacak bu girişimin önünü açtınız, bu dünyanın her kesimine odaklanıyor'' dedi.

Törende sözü ilk olarak BM Genel Sekreteri António Guterres şu ifadeleri kullandı:

"Bugün Karadeniz'de bir ışık var, umut ışığı, rahatlama ışığı. Sizin arabulucuğunuz olmazsa olmaz bir görev gördü. Rusya ve Ukrayna temsilcilerine tüm engelleri aştınız, yeni bir girişimin önünü açtınız. Bu dünyanın yararına bir anlaşmadır" ifadelerini kullandı. Guterres sözlerine şöyle devam etti;

"Bu kıtlık eşiğinde yaşayan halklar için çözüm getirecek anlaşmadır. Bu girişim hatırı sayılır oranda 3 limandan gıda ticareti yapılmasını sağlayacak. Tahıl ve gıda ürünlerinin küresel pazarlara ulaştırılması için açığı kapatıp fiyatları düşürecek.

Bu anlaşma kolay şekilde sağlanmadı. Ciddi çabalar sayesinde, tüm tarafların uzun mesai sayesinde bu sonuca vardık. Buradaki kararlılık hiç olmadığı kadar önemli. Bu girişim uygulanmalı. Türkiye hükümetine güveniyoruz. Hükümet buradaki kritik rolünü sürdürmeli"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Açıklama

Guterres’ten sonra konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

"29 Mart'ta yaptığımız ve müzakere sürecinde önemli bir gelişmeyi sağlayan toplantının devamı gerçekleştiriyoruz. Tüm dünyayı uzun süredir meşgul eden küresel gıda krizinin çözümünde büyük rol oynayacak bir girişime vesile olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Tarım ve gıda tedariki pek çok açıdan önemlidir. Küresel bir sorun haline gelen gıda enflasyonunu kontrolüne de yardımcı olacak.

Ukrayna koridorunda bekleyen tahılları Karadeniz'de ihraç edilmesi için yoğun bir temas yürüttük. Her iki ülkenin de endişelerinin giderilmesi için yoğun çaba sarf ettik. Önümüzdeki günlerde başlayacak gemi trafiğiyle Karadeniz'den dünyanın birçok ülkesine yeni bir nefes borusu açmış olacağız.

Putin ve Zelenskiy'e liderlikleri için teşekkür ederim. Son derece önemli planın icrası İstanbul'da kurulacak Müşterek Konferans Merkezi'nden sağlanacak. Bundan yaklaşık 4 ay önce Ukrayna ve Rusya arasında gerçekleşen görüşmede savaşın sona ereceğine dair umutları yeşertmiştik, maalesef yaşanan böyle gelişmeler olmadı. Savaşın kazananı olmaz. Savaş sadece tarafları, bölge ülkeleri değil dünyanın en ücra köşesindeki insanları etkiliyor. Bu savaşın bir an önce sona ermesini diliyoruz.

Hepinize gayretleriniz sebebiyle teşekkür ediyorum, ülkelerimiz ve tüm insanlık için faydalı olmasını diliyorum.''

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /