CUMHURBAŞKANI ADIYAMAN´DAN HELALLİK İSTEDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “Adıyaman'dan helallik istiyorum, hava ve yol koşulları nedeniyle ilk günden gelemedik” dedi.

CUMHURBAŞKANI ADIYAMAN´DAN HELALLİK İSTEDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli ile deprem bölgesi ziyaretlerine devam ediyor. Adıyaman´da AFAD Koordinasyon merkezinde kameralar karşısına geçen Erdoğan , "Adıyaman'dan helallik istiyorum, hava ve yol koşulları nedeniyle ilk günden gelemedik. Her şeyin fakındayız ve gereğini yaptığımızdan, yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın." dedi.

Erdoğan açıklamaları şu şekilde;

"Adıyaman'da da çoğunluğu şehir merkezinde olmak üzere milletvekilimiz Yakup Taş'ın da aralarında olduğu 6 binin üzerinde vatandaşımız vefat etti. Yaşadığımız zor günlerde samimiyetle yanımızda olan hiç kimseyi unutmayacak, onları hep kalbimizin ve hafızamızın en mutena yerlerinde muhafaza edeceğiz. Adıyaman'da 24 bin 497 binadaki 64 bin 349 bağımsız bölümün yıkık-acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu tespit edildi. Arama kurtarma çalışmalarının bitmesi ile enkaz kaldırma işleri hızlandı. Ayın şekilde zarar tespit işlemleri de tamamlanmak üzeredir.

4 bin 600 çadırda 14 bine yakın vatandaşımız hayatını sürdürüyor, 44 binden fazla vatandaşımıza da kendi evlerine yakın yerlerde kalabilmeleri için çadır dağıttık. Konteyner ve prefabrik yapılardan oluşan geçici barınma merkezlerinin kurulumuna da başladık, Adıyaman'da 16 bine yakın konteyner kurmayı planlıyoruz. İsteyen vatandaşlarımızın nispeten daha iyi şartlara sahip konteynerlere yerleşmesini sağlayacağız.

Kira yardımlarının alt tutarını 2 bin liradan 3 bin liraya çıkardık, hiçbir ayrım yapmaksızın herkese 15 bin lira taşınma yardımında bulunuyoruz. Felaketten etkilenen vatandaşlarımıza 10'ar bin lira ödeme yapıyoruz. Ülke genelinde ödeme yapılan kişi sayısı 1 milyona yaklaştı. Ahırları yıkılan hayvanları telef olan çiftçilerimizi de unutmuyoruz, yem desteğinden telef olan hayvanların yerine yenilerinin teminine kadar her açıdan çiftçilerimizin yanındayız.

Adıyaman´da  50 Bin Konut Yapılacak

Adıyaman'da yaklaşık 50 bin konut yapacağız, mikro bölgeleme ve jeolojik etüt çalışması biten yerlerde hemen kazmayı vuruyor inşaata başlıyoruz. Deprem bölgesi genelinde etüt çalışması biten ve inşa aşamasına gelinen konut sayısı 309 bini buldu. Şubat ayı bitmeden inşası fiilen başlayan konut sayısı 14 bin 500'e ulaştı. Mart ve Nisan ayında 234 bininin daha inşasının safhasına geçmiş olacağız. Adıyaman'da Mart ayında yapımına başlayacağımız konut sayısı 30 bini bulacak.”