Asgari Ücretliye Bayramda 639 Lira İlave

Bayramlar birçoğumuz için tatil yapıp dinlenmek anlamına gelse de bu süreçte yüzbinlerce kişi çalışmaya devam edecek. Bu bayramda çalışacaklar için yasal düzenlemeleri haberimizde derledik.

Asgari Ücretliye Bayramda 639 Lira İlave

Resmi tatil olarak ilan edilen bayramlarda haliyle bazı iş kolları çalışmaya devam ediyor. İş Kanunu’na göre, işçinin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılabilmesi için toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmesinde hüküm bulunması gerekiyor. Sözleşmede konuyla ilgili hüküm olmaması halinde ulusal bayram ve tatil günlerinde çalıştırılacak işçiden yazılı izin alınması gerekli. Genel tatil gününde işçi kaç saat çalışmış olursa olsun, tam günlük ücret hakkı elde ediyor.

Çalışmayanlar resmi tatillerde işe gitmeseler de maaşlarını tam alıyor. Çalışanlara ise çalışılan her gün için ekstra bir günlük ek ücret (yevmiye) ödenmek zorundadır. Çift yevmiye, 3 günlük bayram süresi ile Arife günü öğleden sonra yapılacak çalışmaları da kapsayacak şekilde hesaplanıyor. Normal şartlarda Ramazan Bayramı için 3,5 günlük süreyi içeriyor ama bu Ramazan Bayramı Arife gününün pazar gününe denk gelmesi bu hesapları değiştirdi.

ASGARİ ÜCRETLİ İÇİN EK ÖDEME HESAPLANMASI

Ücreti şöyle açıklayalım. Asgari ücretli kişiye (bu yıl için net 4 bin 253 lira) günlük net 142 lira ödenmesi gerekiyor. İşçi hafta sonu tatilini pazar yapıyorsa ve arife dahil tüm bayram süresince çalıştıysa 8,5 yevmiye alacak. Bunun 4 yevmiyesi zaten asgari ücretin içinde. Haliyle 4,5 yevmiye tutarında yani toplam tutar olarak 639 lira (142x4.5) ilave ödeme yapılacak. Bayramlarda yapılan çalışmaların karşılığının bir sonraki ücret ile birlikte ödenmesi gereklidir.