YKS’de Neler Değişti Hangi Bölüm Kaç Sıralama İle Alım Yapacak

Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) sayılı günler kala ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün’den kritik açıklamalar geldi. Barajın kalkmasının ve sınav süresinin artmasının üniversitelere nasıl bir etkisi olacağı hakkında konuşan Aygün, sınava getirilmesi serbest olan şeylerden de bahsetti.

YKS’de Neler Değişti Hangi Bölüm Kaç Sıralama İle Alım Yapacak

Milyonlarca gencin heyecanla beklediği YKS için önemli açıklamalar geldi. Barajın kalkmasıyla beraber başvurularda rekor sayıya ulaşıldı. 3 milyon 240 bin kişinin başvurduğu sınav ile ilgili ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün "Her şeyin eksiksiz olması için özel bir çaba sarf ediyoruz" dedi.

Sınav hakkında önemli açıklamalarda bulunan Aygün, öğrencilerin merak ettiği soruların yanıtlarını verdi. İşte o sorular ve cevapları;

Paragraf Soruları Yine Uzun Olacak

Paragraf sorularıyla ilgili uzunluk konusunda bir yakınma ara ara gündeme geliyor.

Sınav soruları üniversitelerimizden akademisyenler, ölçme değerlendirme uzmanları, öğretmenler ve alan uzmanlarımız tarafından hazırlanıp denetleniyor. Sorular içerik, biçim, kazanım, dil, ölçme değerlendirme tekniklerine uygunluk gibi çok farklı açılardan değerlendirilerek hazırlanmaktadır. Soruların belirlenmesinde diğer yıllardan farklı bir uygulama bulunmamaktadır. Soru kitapçıkları hazırlanırken ortalama kelime sayıları dikkate alınıyor. Yani bu sene paragraflar uzun geçen sene kısa gibi bir durum sınavın bütününe bakıldığında söz konusu değil. Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nı bazı sorular üzerinden değil, bütün olarak ele almak gerekir. Ayrıca YKS'nin özünde bir sıralama sınavı olduğu unutulmamalıdır.

Yeni Nesil Sorulardan Kasıt Ne

Açıklamalarınızda genellikle 'Yeni nesil soru' vurgusu yapıyorsunuz. Benzer sorular yine adayları bekliyor mu?

Yeni nesil soru ile kastedilen aslında hayatla iç içe sorular olması. Öğrenciyken belki de hepimizin söylediği bir cümleydi: "Bu bilgiler gerçek hayatta ne işimize yarayacak?" Bu sorular muhakeme, anlama, yorumlayabilme, gündelik hayatla ilişkilendirebilme gibi özellikler taşıyan, gerçek hayatla bağlantı kuran ve hayatın içinden sorular demek. Bu tip sorular adayların okuma, anlama, akıl yürütme becerilerini ölçen sorular. Adaylar sorularla zihinsel yakınlık kurarak çözüme varıyorlar. Böylelikle adaylarımız, bilginin günlük hayattaki rolünü daha fazla kavramış oluyor. Dolayısıyla bu sene de soru tiplerinde bir değişiklik söz konusu değil.

Sınavda Bunlar Serbest

Sınavlarda ulaşım kartı, ev anahtarı, metal para, tel toka, basit piercing, başörtüsü için kullanılan her türlü toplu iğne serbest bırakılmıştı. Bir değişiklik var mı?

Geçtiğimiz yıllarda yaptığımız düzenlemeler adayların sınav konforunu artıracak ve sınav binalarına ulaşımını kolaylaştıracak düzenlemelerdi. Sahadan bu anlamda olumlu dönüşler aldık. Şu an için bu dönüşümden memnunuz ve ek bir değişiklik yapmadık. Bu düzenlemeleri yaparken, sınav güvenliğine zarar vermeyecek iyileştirmeler olmasına dikkat ediyoruz.

Baraj Kaldırıldı Sınav Süresi Uzadı

TYT süresi 30 dakika uzatıldı ve baraj kaldırıldı. Bu değişikliğin YKS'ye ve üniversitelerin öğrenci havuzuna etkisi nasıl olur?

Yükseköğretim Kurulu'nun aldığı kararla üniversiteye girişte TYT ve AYT baraj puanı uygulaması kaldırıldı. Ayrıca TYT'nin 135 dakika olan sınav süresi, 30 dakika artırılarak 165 dakikaya çıkarıldı. Bu yıldan itibaren ilgili puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacak. Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına ortaöğretim başarı puanının eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla, puan üstünlüğüne göre yerleşme imkanı elde edecek. Ancak tıp, diş hekimliği, hukuk, eczacılık, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik alanlarında başarı sıralaması şartı uygulanmaya devam ediyor. Tıp fakülteleri için ilk 50 bin, diş hekimliği fakülteleri için ilk 80 bin, hukuk fakülteleri için ilk 100 bin, eczacılık fakülteleri için ilk 100 bin, mimarlık programları için ilk 250 bin, mühendislik programları için ilk 300 bin ve öğretmenlik programları için ilk 300 bin içerisine girmek gerekiyor.

Ayrıca TYT için 200 ve üzeri puan kullanılması kuralı bu yıldan sonra sonlanacaktır. 2021-YKS'de sınava giren adaylardan TYT puanı 200 ve üzeri olan ve bu puanı kullanmak isteyen adaylar 2022-YKS'de bu puanlarını son kez kullanabileceklerdir. Bu yıldan sonra bu uygulama artık geçerli olmayacaktır