YKS Türkçe, Matematik, Tarih, Fen Soruları Hakkında Son Uyarılar

2019 YKS oturumları bu hafta sonu. Üniversitelere giriş sınavı için geri sayım devam ederken uzmanlardan YKS soruları hakkında son dakika açıklaması geldi. İşte TYT, AYT, Türkçe , Matematik, Sosyal ve Fen Bilimleri testleri hakkındaki açıklama ve öğrenciler için son uyarılar.

YKS Türkçe, Matematik, Tarih, Fen Soruları Hakkında Son Uyarılar

YKS Türkçe , Matematik, Tarih ve Fen Bilimleri soruları için sınav öncesi son tavsiyeler.

Geçtiğimiz yıl sistem ideğişmiş ve üniversiteye giriş sınavı olarak YKS getirilmişti. İlk olarak geçtiğimiz yıl yapılan YKS , bu hafta sonu Türkiye genelindeki sınav merkezlerinde 2 milyondan fazla öğrencinin katılımı ile gerçekleşecek. 

TYT TARİHİ SORU SAYISI VE SINAV SÜRESİ

15 Haziran Cumartesi günü TYT yapılacak. TYT 'de adaylara 40 Türkçe , 40 matematik, 20 sosyal ve 20 fen sorusu sorulacak. 135 dakika süre verilecek. 10.15 'te başlayacak sınav 12.30 'da sona erecek. 

AYT TARİHİ SORU SAYISI VE SINAV SÜRESİ

AYT , 16 Haziran 2019 Pazar günü saat 10.15 'te başlayacak ve 180 dakika süre olacak. Sınav 13.15 'te sona erecek. AYT'de ise toplam 160 soru yer alacak.

YENİ NESİL SORU TİPİ: SAYISALDA GÖRSEL BOL, SÖZELDE PARAGRAFLAR UZUN

Adaylar  girecekleri sınavda "Yeni nesil soru tipi" olarak nitelendirilen soruları cevaplayacak.

Bu kapsamda sayısal derslerden görseli bol, sosyal derslerden ise uzun paragraflı soruların çıkması bekleniyor. Adaylar özellikle Türkçe dersindeki uzun paragraflı sorularla karşılaşınca heyecanlanıp hata yapabiliyor. Ancak sorunun uzun olması demek anlaşılır olmasını kolaylaştırıyor. Dikkatli okuyan adaylar neredeyse yüzde yüz ihtimalle uzun soruları doğru yanıtlayabilir.

UZMANLARIN UYARILARI

Uzmanlar her teste göre adayların dikkat etmesi gerekenleri Sabah Gazetesi 'ne şu şekilde özetledi:

MATEMATİK TESTİ 

Adayların en çok korktuğu test olan matematik, sınavın belirleyici derslerinin başında geliyor. Klasik problem sorularının yerine sözel yönü daha kuvvetli olan sorular gelecek. Öğrencinin akıl yürüterek çözebileceği soruların çıkması bekleniyor. Matematikte testlerinde birkaç kazanımın sorgulanacağı, birden fazla işlem gerektiren ağırlıkta sorular gelecek. İşlem içerisinde boğulmadan, tüm basamakları tamamladıktan sonra yanıt verin.

TÜRKÇE TESTİ

TYT doğru okumaanlama- analiz ve sentez becerisini ölçerken AYT'de Türk ve dünya edebiyatına dair bilgileri yoklanacak. Soruyu okumaya soru kökünden başlayın. Uzun paragraflardan korkmayın. Uzun paragraf daha fazla ipucu verdiği için çözümü daha kolaydır. Paragrafı yorumlarken metnin dışına çıkmayın. Şiir ya da öykü sorularıyla karşılaşabilirsiniz. Soru kökündeki "Kesinlikle yanlıştır", ya da "Kesinlikle doğrudur" ifadelerine dikkat edin. Adaylar en çok bu soru tiplerinde yanılıyor.

FİZİK TESTİ

Öğrencinin temel bilgilerini ve gündelik yaşamla ilgili bağlantısını kurabileceği tarzda sorular gelecek. Grafikler üzerinden çıkarım yapılması istenen tarzda sorular olacak. Şekilli sorular okunurken bilgiler muhakkak şekil üzerine aktarılmalı.

KİMYA TESTİ

Bir soruda birden fazla kazanımın sorgulanması bekleniyor. Geçen yılki kimya testi oldukça eleyici sorular içerdi. Soru kökünü iyi anlayıp neden-sonuç ilişkisini iyi kurmalısınız.

BİYOLOJİ TESTİ

TYTde soruları 9 ve 10'uncu sınıf, AYT'de 11 ve 12'nci sınıf programları sorgulanacak. Geçen yıl tüm sorular bilgiyi ölçen nitelikteydi. Özellikle tıp adayları için seçici nitelikteydi.

SOSYAL BİLİMLER TESTİ

TYT soruları daha çok sosyal bilimler temel kavram ve ilkeleri ile düşünme yeteneğini ölçen sorular olacağı için paragrafların ve yönlendirme cümlesinin dikkatli okunması gerekmektedir. Coğrafyada harita üzerinden sorular gelebilir. Tarihten çeldiricileri yüksek soruların çıkması bekleniyor. Geçen yılki AYT'de tarihi terim ve kavramları, kronolojiyi, bilgiyi sorgulayan ayrıca dönem bilgisine hakimiyeti gerektiren tarih soruları çıkmıştı. Konulara hakimiyeti tam olmayan öğrencileri zorlayacak bir sınavdı. Sorunun yönlendirme cümlesi dikkatli bir şekilde okunmalı soruda ne sorulduğu öncelikle tespit edilmeli.

YKS 'YE GİRECEK ADAYLAR BU SAFYADA

YKS 'ye girecek kadın-erkek diğer adaylarla bilgi alış verişi için TIKLA

TYT-AYT-YDT SONRASI ADAYLAR BU SAYFADA

YKS oturumları sonrası sınava giren adaylarla soru ve evapları tartışmak için KAMUBULTENİ.COM 'da olun. Mobil uygulamamızı indirin ve soru ile cevap sürecinden anlık haberdar olun.

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN