YKS Öncesi Köklü Değişiklik Geliyor (2020 TYT AYT YDT)

2020 YKS için geri sayım devam ediyor. Sınava hazırlanan milyonlarca genci yakından ilgilendiren bir düzenleme daha yapılıyor. Düzenleme ile 2020 YKS 'de kontenjanlar düşürülecek. İşte detaylar ve son bilgiler.

YKS Öncesi Köklü Değişiklik Geliyor (2020 TYT AYT YDT)

2020 YKS 'de köklü bir değişiklik daha yapılıyor:

Sabah Gazetesi 'nden Ceyda Karaaslan, bugün kaleme aldığı yazısında 2020 YKS ile ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı. Karaaslan, YÖK 'ün, vakıf üniversitelerindeki kaliteyi arttırmak için getirdiği standartlara bir yenisini daha eklediğini bildirdi. Konu ile ilgili alınan bilgilere göre Vakıf Üniversitelerinde AR-GE bütçesi, öğrenci başına düşen kitap sayısı ve öğretim üyesi yetiştirme zorunluluğunun gelmesinin ardından bir de kontenjan için yeni formül hayata konulacak.

Yeni düzenlemeye göre üniversiteler, bir önceki yıl yapılan kayıt sayısını esas alacak ve öğrencilerin tercih etmesi oranında kontenjan açabilecek.

2020 YKS  YERLEŞTİRMELERİNDE NASIL OLACAK?

YÖK'ten yapılan açıklamada, 2020 YKS yerleştirmelerinde  2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda ilgili programa kayıt yaptıran öğrenci sayısının ele ealınacağı ve bu sayıya 5 eklenerek yeni kontenjanın belirleneceğini söyledi.  Küsüratlı bir rakam çıkması durumunda ise üniversiteler, sayıyı 5 'lik ya da 10 'luk sayıya tamamlanacak.

80 kontenjanlı bir bölümü 53 kişi tercih etmişse buna 5 eklenecek ve 58 olacak. 58 ise yuvarlak hesap 60 'a tamamlanacak ve 2020 YKS yerleştirmelerinde o bölüme 60 öğrenci alınacak. 

Söz konusu düzenleme ile atıl kontenjanın önüne geçmek istediklerini söyleyen YÖK yetkilierl, rasyonel ve gerçekçi kontenjan planlaması yapılmasını hedeflediklerini söyledi. 

Her sene boş kalan kontenjanların artık düşürülmesi gerektiğini ifade eden YÖK yetkilileri, "Talebin olmadığı bölümlerin kontenjanlarının fazla tutulmasının anlamı yok. Çünkü öğrenci talep etmiyor" ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTELİ İŞSİZ SAYISI ARTIYOR

Üniversite mezunu işsiz sayısının arttığına dikkatleri çeken YÖK, kontenjanların devlet ve özel sektörün ihtiyacı konusunda şekilleneceğini ifade etti. Açıklamada  "Bu çerçevede kontenjan belirleme komisyonunun planlarını dikkate almak durumundayız" ifadelerine yer verildi. 

ÜNİVERSİTELER KÜÇÜLECEK

Az tercih edilen üniversiteler, bu yöntemle daha da küçülecek ve önceki yıl tercih eden öğrenci kadar kontenjan açacak.

YKS KILAVUZUNDA KONTENJANLAR DÜŞECEK

Bu düzenlemeye göre 2020 yılında lisans program kontenjanlarının 2019 yılına göre yüzde 9 , ön lisans programlarının ise yüzde 11 'lik bir daralma yaşayacağı bildirildi.

SÜRE DEĞİŞECEK Mİ?

2020 YKS 2de adayların en önemli taleplerinden biri de TYT süresinin arttırılması. Kamu Bülteni 'ne yoğun mesaj atan adaylar , sürenin arttırılmasını talep ediyor. Ancak bu oknuda ÖSYM ya da YÖK bir açıklama yapmadı.

Peki sizce kontenjan düşürülmesi doğru mu? TYT AYT süresi arttırılmalı mı? Aşağıdaki yorum kısmından taleplerinizi yazabilirsiniz.

2020 YKS BAŞVURU VE SINAV TARİHİ

YKS başvuruları 6 Şubat-3 Mart 2020 tarihleir arasında alınacak. 

TYT 20 Haziran , AYT ile YDT 21 Haziran 2020 'de yapılacak. 

YKS BAŞVURUSU BAŞLADIĞINDA BİLDİRİMLE HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN