KPSS Önlisans'ta Soruldu: Pakistan Hindistan Arasındaki Sorun Nedir?

2020 KPSS 'de Pakistan ile Hindistan arasındaki sorunun ne olduğu sorusu soruldu. İşte KPSS 'deki soru.

KPSS Önlisans'ta Soruldu: Pakistan Hindistan Arasındaki Sorun Nedir?

Pakistan ile Hindistan arasındaki sorun sorusu.

2020 ön lisans KPSS 'de Pakistan ile Hindistan arasındaki sorunun ne olduğu sorusu soruldu. Adaylar bu sorunun cevabını araştırmaya başladı. 

Hindistan ve Pakistan'ın 1947'de bağımsızlıklarını kazanmalarının ardından iki ülke arasında çözülemeyen bir mesele olarak kalan Keşmir'in hangi ülke toprakları içerisinde yer alması gerektiğine dair sorun, 70 yıldan fazla bir süre geçmiş olmasına rağmen varlığını koruyor.

KEŞMİR NEREDEDİR?

Keşmir (Hindu / Dogri: कश्मीर, Beluçça: کشمیر), Hindistan, Pakistan ve Çin'in sınırlarında bir dağlık bölgedir. Himalayalar'ın batı ucunun güneyindeki vadi bu adla anılmıştır. Bölgede üretilen Kaşmir adlı kumaşın ismi de buradan gelmektedir.

1947'de Büyük Britanya'nın sömürgesinden bağımsızlığı kazandığında nüfusunun çoğunluğunu Müslümanlarından ibaret olduğundan Pakistan, Keşmir Emirliği'ne ait bu bölgeyi talep etmiştir. Ancak Keşmir Emirliği'nin kendisi Hindistan'a bağlanmasını istediği için Hindistan da bölgede hak iddia etmiştir.

Srinagar başta olmak üzere bölgenin güney kısmı Hindistan'ın Cemmu ve Keşmir eyaleti olmuş kuzey kısmı ise Pakistan'ın kontrolü altına girmiştir. Pakistan'ın kontrolü altındaki bölgeye 'Azadi Keşmir' denilmektedir.

1960'ta doğu kısmı Aksai Çin'i Çin Halk Cumhuriyeti işgal etmiş ve hala kontrol altında tutmaktadır.

Orta Asyadaki sorunlu bölgeyi en son 1977'de Pakistan topraklarına katmıştır.

Diğer sorular için TIKLAYIN