Yer yemez bağışıklık sistemini zırh gibi koruyor! İçindeki vitaminler saymakla bitmiyor

Bunu düzenli olarak tüketenler hasta bile olmuyor! Tüm detaylar haberimizde.

Yer yemez bağışıklık sistemini zırh gibi koruyor! İçindeki vitaminler saymakla bitmiyor

Düzenli kullanımda bağışıklık sistemini tamamen korumaya alıyor! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KORUYAN BESİN

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dyt. Nur Tatlıoğlu soğuk havalarda pekmezin mucizeleriyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Pekmez binlerce senedir Anadolu'da şeker zengini meyve sularının kaynatılarak konsantre hale getirilmesiyle oluşturulan yoğun ve tatlı bir şurup olarak bilinir. Taze üzüm ve kuru üzümden üretilen pekmezin keçiboynuzu, elma, dut, kayısı, erik, karpuz, incir, şeker pancarı gibi türleri de vardır. Yüksek şeker içerdiği için iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağı olarak bilinen pekmez kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum içerir. Karbonhidrat açısından zengin olan pekmez glikoz ve fruktoz içerdiği için sindirime gerek kalmadan kısa süre içinde kana karışır. İçinde olan B vitaminleriyle kalsiyum, potasyum, magnezyum, krom, demir gibi vitamin ve mineraller açısından da zengindir. Bir yemek kaşığı pekmez ortalama 29 kaloridir ve 1 mg demir ve 40 mg kalsiyum içerir. Pekmezin 100 gramında 293 kalorilik enerji sağlanır. 

pekmezin faydaları

Pekmez vücut tarafından kolaylıkla emilir ve kan yapımını artırır, kansızlığa iyi gelir. Süt ve süt ürünlerinden sonra en fazla kalsiyum içeriği olan besindir. Pekmez içindeki potasyum sayesinde kan basıncı düzenlenir. İçinde olan antioksidanlar vücut direncini artırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara karşı koruyucu etki sağlar ve öksürüğe iyi gelerek balgam söktürmeye yardımcı olur. Yetişkin ve çocuklarda gelişebilen ağız içindeki yaralara da iyi gelir. Pekmez içindeki basit şekerler kana hızlı şekilde karıştığı için diyabeti olan hastaların şeker ve bal gibi pekmezi de fazla tüketmemesi gerekiyor. Mineral miktarı yüksektir ve fazla emildiği zaman hamile ve emziren annelerinde diyetlerinde yer alır. Büyüme çağındaki çocukların, kilo alamayan kişilerin, iştahsızlık ve halsizlik problemi yaşayan kişilerin beslenme listelerine de sık sık eklenir. 

pekmez içeriği ve faydalaru

Pekmez egzama, sedef, akne ve diğer cilt hastalıklarına da iyi gelir. İçindeki potasyum sayesinde tansiyon dengelenir. Zengin besin içeriği olan bu besinin yetişkinler tarafından 1-2 yemek kaşığı, çocukların 1-2 tatlı kaşığı tüketmesi önerilir. Eğer evinizde pekmez yaptıysanız güneş ışığı almayan oda sıcaklığında bir yerde saklamanız gerekir. Marketlerden aldığınız pekmezi kapağını açtıktan sonra buzdolabında saklayabilirsiniz. Pekmezin yüksek ısıya maruz kalmaması gerekir. Donarsa bain-marie usulüyle 70 derecede çözündürebilirsiniz. Pekmez aşırı tüketildiği zaman ishal ve sindirim sisteminde şişkinliğe sebep olabileceği için dengeli şekilde tüketilmesi önerilir.