Yeni Virüs Alarmı: Gizemli Bir Virüs Yayılıyor

Koronavirüs ile verilen mücadele henüz bitmemişken , yeni bir salgın riski baş gösteriyor. 6 ülkede bulunan ve kaynağı bilinmeyen bu yeni virüs çocuklara bulaştığı bilgisi veriliyor.

Yeni Virüs Alarmı: Gizemli Bir Virüs Yayılıyor

Gizemli virüs Amerika ve Avrupa'da yayılmaya devam ediyor. Vaka sayısında ciddi anlamda  bir artış var.
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezleri tarafından  bir açıklama yayınlandı. Açıklamada, İngiltere'de tespit edilen gizemli hepatit vakalarının Avrupa ülkelerine yayılmaya başladığını duyurdu. Aynı virüsün  İngiltere'nin yanı sıra Danimarka, İrlanda, Hollanda ve İspanya'daki bazı çocuklarda da görüldüğü söyleniyor ve bu insanları tedirgin eden ve korkutan  bir gelişme. Bu ülkelere ek olarak aynı virüsün ABD'de de görüldüğü bildirildi. Alabama eyaletinde yaşları 1 ile 6 arasında değişen 9 çocukta vaka görüldüğü bildirildi. Üst solunum yollarını etkileyen bir adenovirüs gözlendi.
Son zamanlarda bu ülkelerde  hepatit vakalarının nedeninin hala bilinmediği, DSÖ ve  ECDC dahil birçok kuruluşun vaka çalışmaları başlattığı ve araştırmaların devam ettiği bildiriliyor.
Dünya Sağlık Örgütü 16 Nisan'da yaptığı yazılı açıklamada, vaka sayılarına ilişkin bilgi paylaştı. Paylaşılan bilgilere göre şu ana kadar İngiltere'de toplam 7çocukta bunun tespit edildiği ve bunun nedeninin belirlenmediği söyleniyor.Bir önceki açıklamada, 5 Nisan'da İskoçya'da 10 yaş altı toplam 10 çocuğun ağır hepatite yakalandığı, İngiltere'de vaka sayısının ise 8 Nisan'da 7'ye yükseldiği belirtilmişti.

PEKİ NASIL BULAŞTI?
Hepatit olan bir kişinin bir kişi ya da birden fazla kişi ile temas etmesi nedeniyle vakaların olduğuna yer verildi. Diğer vakaların ise nereden nasıl bulaştığı henüz tespit edilemedi.

İŞTE VİRÜSÜN BELİRTİLERİ
Gizemli virüsün tespit edildiği çocuklarda , son 1 aylık süreçte görülen belirtilerin şu şekilde olduğu söylenildi:

-sarılık,
-ishal,
-kusma
-karın ağrısı
-bulantı

Bunlar dışında  bazı vakaların ağır karaciğer iltihabına sebeb olduğu ve karaciğer nakline kadar gittiği bilgisi verildi.


KORONADAN SONRA YENİ SALGIN MI?
Koronavirüs salgınını hala atlatamamışken yeni bir salgının olabilmesi  insanları tedirgin etti. Hastalık gizemli ve sebebi belirsiz . Konu ile ilgili bilgi veren DSÖ, bazı hepatit vakalarında koronanın da tespit edildiği, ancak hepatit vakalarının koronavirüs ile bağlantısının netleşmesi için genetik nitelendirmeye ihtiyaç olduğunu söyledi.