Yeni Sigara Paketi Belli Oldu

Yeni sigara paketleri belli oldu. Tek tip sigara paketlerine geçilecek tarih ve sigara paketleri, sigara paketlerinin üzerindeki resimler ile uyarı yazıları haberimizde.

Yeni Sigara Paketi Belli Oldu

Yeni sigara paketleri belli oldu.

Uzun süredir gündemde konuşulan tek tip sigara paketi uygulamasına 5 Aralık 2019 günü geçilecek. Tek tip sigara paketine geçilmesi ile birlikte sigara paketinin üzerindeki uyarı alanlarının yüzde 85 'e çıkartılacağı, markaların ve logoların kaldırılacağı bildirildi. 

Sağlık Bakanlığı yetkililerinden de alınan görüş sonrası yasa hazırlandı ve söz konusu düzenleme  5 Aralık'tan itibaren yürürlüğe girecek. Tütün Mamullerinin Üretim Şekline, Etiketlenmesine ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile standart sigara paketleriyle çekiciliğin ve yanıltıcı özelliğin ortadan kaldırılması , sigarayı bıraktırmaya teşvik edilmesi hedefleniyor. 

Söz konusu düzenlemeye göre Türkiye 'de piyasaya arz edilen tütün mamullerinin paketlerinde, ön ve arka yüzeylerinde, yüzey alanlarının yüzde 65 oranına uygulanan resimli sağlık uyarısı mesajlarının kapladığı alan yüzde 85 oranına kadar çıkartılacak ve  paketin her iki yüzeyine de resimli sağlık uyarıları yapılacak ve sigara kullanımında caydırıcı olması hedefleniyor. 

Ayrıca paketlerin yan yüzeyinin yarısını kaplayan genel uyarı ve bilgi mesajı da getiriliyor. Paketlerin üzerine markanın logosu, simgesi veya sair işaretleri konulmayacak.

5 Aralık 2019 tarihinde bu düzenleme yürürlüğe girecek ve yeni paketler satışa sunulmaya başlanacak. Yürürlüğe girdikten 1 ay sonra yani 5 Ocak 2020 günü ise artık hiçbir yerde eski paketler satılmayacak. 

Paketlerin üzerinde resmin yanı sıra bilgilendirme de olacak. Uyarı mesajlarının bazıları şu şekilde;

  • Sigara içiyorsanız çocuğunuzun da sigara içme ihtimali iki kat fazladır. Yaşam boyu sigara içenlerde erken ölümlerin yarısı sigara içmekten kaynaklanmaktadır.
  • Sigara içmek kan akışını yavaşlatır ve cinsel iktidarsızlığa neden olur.
  • Sigara kullanımı gebelikte erken doğuma yol açarak bu bebeklerdeki ölüm, hastalık ve engellilik riskini artırır.
  • Sigara kullanımı her aldığınız nefesi zorlaştıran kronik bronşite neden olmaktadır.
  • Sigara en büyük inme nedenidir.
  • Sigara dumanında benzen, nitrozamin, formaldehit ve hidrojensiyanit gibi kanser yapıcı maddeler bulunur.
  • Sigara içmek ayakta kangrene neden olur.
  • Sigara içenler genç yaşta ölür.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA