Vücudunuzdaki bu belirtiler felcin ayak izleri olabilir! Ölüme kadar götürüyor

Nörolog Nigar Ahmadova, dünya genelinde her yıl 15 milyon kişide felç görüldüğünü, bu hastaların 5 milyonunun felç nedeniyle öldüğünü, bir o kadarının da kalıcı sakat kaldığını ifade etti. Uzman isim konuşmasının devamında böylesine ciddi bir hastalıkla karşı karşıya kalan kişilerin sorumluluk alması ve "değiştirilebilir risk faktörleriyle" mücadele etmesi gerektiğini de aktardı. Dr.. Ahmadova, "Hayatlarımızdan değiştirebileceğimiz risk faktörlerini mümkün olduğu kadar ortadan kaldırırsak, felce karşı o ka

Vücudunuzdaki bu belirtiler felcin ayak izleri olabilir! Ölüme kadar götürüyor

Acıbadem Şehir Hastanesi'nde Nöroloji uzmanı olarak görev yapan Dr.. Nigar Ahmadova, dünya genelinde en çok sakatlık yaratan beyin damar hastalıklarının arasında yer alan ve yaşam kalitesini bozan dünya çapında ikinci ölüm nedeni olan felç konusunda uyarıyor. Dr. Ahmadova, hastalığa karşı farkındalık yaratmak amacıyla 29 Eylül'ün "Dünya İnme Günü" şeklinde ilan edildiğini söyledi.. Ahmadova, beyne kan sağlayan damarlardan bir tanesinde ortaya çıkan  tıkanma veya kanamanın felce neden olduğunu anlatıyor.. Felç için risk faktörlerinin üç grupta incelendiğini belirten Dr.. Ahmadova, şunları aktardı:

Vücudunuzdaki bu belirtiler felcin ayak izleri olabilir

“Birinci grup; Yaş (yaş ilerledikçe felcin riski artar), cinsiyet ırk ve aile özellikleri (ailede kalp-damar hastası birinin olması) değiştiremeyeceğimiz risk faktörleridir.. İkinci grup ise ilaç tedavisi ile birlikte değiştirilebilen risk faktörlerini içermektedir.. Üçüncüsü, yaşam tarzı değişiklikleriyle önlenebilecek risk faktörlerini içerir.. Ve bunlar; Hipertansiyon hastalığı diyabet yani şeker hastalığı, kalp ve damar hastalığı, atriyal fibrilasyon hastalığı, dislipidemi hastalığı, alkol sigara tüketimi, kişide fiziksel aktivite eksikliği, düzensiz beslenme alışkanlıkları ve obeziteden bahsedebiliriz.. Aslında felç de dahil olmak üzere beyin ve kan damarlarının birçok hastalığından korunabilmek adına çocukluktan itibaren iyi beslenme alışkanlıklarının edinilmesi gerekir.. Alkol ve sigara gibi ciddi risk faktörlerinden kaçınılmalıdır.. Bazen hastalar “Günde 3-5 sigara içiyorum” şeklinde kendilerini teselli ediyorlar.. Fakat, tek bir sigara damar hastalıklarında ciddi risk faktörüdür.. Buna alkol tüketimi de dahildir.. Bizler bazı risk faktörlerini değiştirmemiz mümkün değil. Ama değiştirilebilecek olanları mümkün olduğu kadar değiştirirsek hastalıklardan korunuruz.."

Dr.. Ahmadova, felçten korunmanın yanı sıra sağlıklı bir yaşam sürmek adına yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:

“1) Sağlıklı beslenme alışkanlığı edinin. 2) Haftada en az 3 gün tempolu yürüyün, 3) Alkol ve tütün gibi kötü alışkanlıklardan uzak durun, 4) Şayet şeker hastalığınız (diyabet) varsa diyetinize uyun ve ilaçlarınızı düzenli kullanın, , 5) Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kalpte ritim bozukluğu gibi hastalıklarınız varsa lütfen düzenli kardiyoloji uzmanına başvurun.. 6) Günlük kan dolaşımınızı sağlayın.. basınç değeri 140/90 mm.hg'yi aşmamalı, 7) Düzenli uyuyun..

Diğer taraftan Dr.. Ahmadova, yüz asimetrisi, kol veya bacak zayıflığı (veya kol veya bacağın aynı tarafta olması) veya konuşma sorunları gelişmesi durumunda derhal 112'nin aranması gerektiğini belirtiyor..

Dr. Ahmadova, "Beyni korumak için zamana karşı yarış içinde olduğumuzu unutmayalım" derken 112’yi erkenden (4,5 saat içinde) arayıp acil servise giderseniz trombolitik (pıhtıyı yok eden) tedaviyle hızla iyileşebilirsiniz" diye konuştu.